Розпізнаємо фальшиві купюри. Рекомендації банків

23.03.2015 10:29 Економіка
Банки захищені від фальшивих гривень - фінансові установи мають спеціальне обладнання. Мова йде про детектори валют, якими забезпечені каси банків.

З їх допомогою можна перевірити більш складні захисні елементи купюр - інфрачервоні точки, невидимі ворсинки, флуоресцентний елемент дизайну, магнітний захист тощо. Крім того, при прийомі готівки у великих обсягах банки використовують сучасну касову сортувальну техніку, яка здійснює ретельну детекцию банкнот. 

"На відміну від банків, населення не має спеціальних пристроїв для перевірки автентичності купюр і повинно керуватися іншими способами захисту від підробки, - говорить керівник напряму "Касове обслуговування" і "Клієнт-менеджери" ГРУ ПриватБанку в Харківській області Катерина Савченко. - Серед ознак справжності банкнот потрібно враховувати наступні:

водяний знак - портрет громадських діячів з лівого боку на лицьовій частині банкноти;

захисна стрічка, полімерна стрічка - втоплена в глибину банкноти і проглядається зліва від центру банкноти при розгляді лицьового боку банкноти проти світла;

латентне (приховане зображення) - рельєфне зображення цифрового номіналу, яке приховано в декоративному елементі із зображенням малого герба України. Латентне зображення чітко видно при розгляді банкноти під гострим кутом до джерела світла;

ступінь пружності (хруст) банкноти". 

Занепокоєння населення викликає інформація про ходіння купюр, які були спеціально пошкоджені і тим самим виведені з обігу в банківських установах, що тимчасово не контролюються українською владою.

Хоч мічені банкноти не є фальшивими, а пошкоджені під час надзвичайного режиму, згідно з відповідною інструкцією НБУ від 8 грудня 2014 року, користуватися ними не можна. Мічені купюри не придатні до обігу і розрахунку за товари та послуги, і не підлягають обміну. 

Якщо сумнівна купюра буде виявлена у відділенні банку, вона вилучається у клієнта для дослідження пошкоджень і їх походження. Остаточне рішення по таких банкнотах приймається тільки після завершення розслідування. Згідно з пунктом 17 Постанови НБУ № 798, купюри, які були навмисне зіпсовані в зоні АТО, ні фізичним, ні юридичним особам Нацбанк не компенсує.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта