Аби влітку не залишитися без ТБ. Скільки коштує у Харкові та області перейти на "цифру"

12.02.2015 11:20 Економіка
Через півроку в усіх мешканців Харківщини має бути цифрове телебачення. Ті, хто користується аналоговим, будуть змушені придбати в комплект до свого «ящика» ще й тюнер або спеціальний модуль. Ціни стартують від 400 грн.

Тож що собою являє цифрове телебачення і чим воно відрізняється від аналогового? Як розповів директор компанії, що займається продажем і установлюванням аудіо- і відеопродукції Ярослав Брек, головна відмінність – у якості сигналу, що передається на екран.

– Звісно, картинка на цифровому телебаченні набагато якісніша – чистіша і красивіша. Наприклад, якщо, маючи аналогове телебачення, людина могла бачити на екрані «сніг», то на цифровому такого уже не буде, – говорить фахівець.

Слід розрізняти, що цифрове телебачення – це спосіб передачі зображення, а передавати його можна через супутник, кабель та ефір. «Цифра», на яку мають перейти українці протягом цього року, надасть в ефірному форматі в розпорядження абонентів усього 32 канали.

Трансляція каналів, що мають цифрову обробку, ведеться з передавальної телевізійної вишки. Перш за все, для прийому необхідна звичайна антена, спрямована на цю саму вежу. А далі – залежить від вашого телевізора.

– Якщо ваш телевізор підтримує стандарт DVB-T2 (цю інформацію можна знайти в інструкції), достатньо придбати і встановити CAM-модуль, а потім налаштувати канали. Якщо не підтримує, то доведеться купувати спеціальний ресивер (тюнер), – каже Ярослав Брек. – Тюнер до супутникового телебачення підійде лише якщо він ще й підтримує функцію DVB-T2.

Коштуватиме модуль у магазині близько 400 грн. Користуватися ним зручно, оскільки тоді людині достатньо буде одного пульта.

У тюнера є свої переваги. Його можна легко відключити від одного й підключити до іншого телевізора. Але слід зауважити, що один ресивер працюватиме тільки з одним телевізором. До нього не можна підключити одночасно кілька «ящиків». Ціна на тюнери стартує від 700 грн.

Можна, звичайно, обрати й супутниковий або кабельний формат отримання сигналу. Так, супутникове запропонує замість 32 каналів – близько тисячі, якщо враховувати іноземні. Для його установлювання необхідний тюнер та супутникова антена. Під кожний телевізор у будинку потрібен окремий ресивер. Кожні два – три місяці тюнер доведеться перепрошивати або переналаштовувати. Це пов’язано з тим, що частоти трансляції каналів постійно змінюються. Окрім того, без абонентської плати, багато каналів не доступні. Як правило, у вільному доступі – міжнародні канали. Утім, і на них окремі програми можуть бути закодованими. Ціна за супутникові комплекти з установленням залежить від кількості телевізорів, розміру діагоналі та кількості каналів. Стартує вона від 1500 тис. грн. За цю ціну підключать телевізор з екраном на 32 дюйми та сотнею російськомовних каналів. Такий же варіант, але з тюнером, що дозволяє показувати картинку в HD-якості, коштуватиме вже близько 2400 грн.

Для кабельного цифрового телебачення також доведеться придбати тюнер або САМ-модуль. Зазвичай купувати ці пристрої необхідно безпосередньо у провайдера, адже вони, як правило, вже прошиті під спеціальну кабельну мережу. Та якщо ви захочете змінити провайдера, швидше за все, доведеться купувати новий ресивер. Звісно, за таке телебачення, як і за аналогове кабельне, сплачується абонплата.

Уляна Лисиця, матеріал з газети "Слобідський край" № 13 від 31.01.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта