Сьогодні і завтра місцевих бюджетів

07.12.2015 10:43 Економіка
Перевиконані місцеві бюджети, неосвоєні кошти та законодавчі новації. На що треба звернути увагу розпорядникам коштів, щоб новий рік не приніс неприємних сюрпризів?

Цього року органи казначейства працюють, як годинник. Перевиконання бюджетів усіх рівнів дозволило збільшити соціальні виплати, підвищити мінімальну зарплату, прожитковий мінімум.
– Зміни до Бюджетного кодексу, які набули чинності 1 січня, дали позитивні зрушення, в місцевих бюджетах з’явилися кошти. Ми це бачимо по коштах, які обліковуються у нас на рахунках місцевих бюджетів. Тепер головне – ефективно та правильно ними розпорядитися, – зазначила під час робочої поїздки на Харківщину Голова Державної казначейської служби України Тетяна Слюз.

Гроші на рахунках є, проте в регіонах їх не встигають освоювати. Наприклад, на Харківщину цього року Державний фонд регіонального розвитку виділив 88 млн грн, з них освоєно тільки 32 млн грн. Окрім цього, не використано кошти, що виділялися на капітальні видатки. А зі 101 млн грн, що держава виділяла на будівництво фортифікаційних споруд, область освоїла тільки 90 млн грн.
– Згідно з нормами Бюджетного кодексу, якщо ці кошти не будуть використані у повному обсязі в останній банківський день року, казначейська служба їх вилучить у дохід загального фонду державного бюджету, – нагадала головний казначей країни.

Також Тетяна Слюз звернула особливу увагу на те, що з 1 січня 2016 року місцеві бюджети, окрім органів казначейства, зможуть  обслуговуватися в державних банках. Проте установу не можна буде змінювати впродовж року.
– Законодавець визначив норму, що протягом бюджетного року місцевий бюджет не має права змінювати банки, а казначейство – це також банк. Тобто якщо з 1 січня місцевий бюджет перейшов на обслуговування до державних банків, то він там повинен обслуговуватись по 31 грудня. Та, навпаки, якщо ви рік почали в казначействі, то повинні там його й завершити, – зазначила очільник Державної казначейської служби.
Рішення про вибір банку потрібно прийняти сесії рад (обласної, міської, селищної, сільської) до Нового року. Якщо такого рішення не буде, то місцевий бюджет автоматично обслуговуватиметься в органах казначейства.
Окрім цього, законодавці пропонують залишок коштів у місцевих бюджетах по бюджету розвитку та по власних надходженнях (які складуться станом на 1 січня 2016 року) обслуговувати через рахунки, відкриті в органах казначейства аж до повного їх використання. А вже нові доходи, які будуть надходити з 2016 року, можна буде використовувати в установах державних банків.

Серед зручних нововведень – дистанційне казначейське обслуговування – такий собі електронний документообіг, в результаті якого більше не потрібні паперові носії. За словами Тетяни Слюз, це суттєво зекономить як фінансові, так і трудові витрати. Одним з плюсів такого дистанційного казначейського обслуговування є автоматичне формування документів. Важливою перевагою також є доступність – у будь-який час клієнт казначейства може бачити рух своїх коштів. А також приймати рішення щодо їх спрямування в онлайн-режимі. І  така система є надійно захищеною. «Чужі» не зайдуть, а для «своїх» розроблені спеціальні технічні носії – спеціальні флешки та картрідери. Щоправда, вартість їх коливається від 300 до 1000 грн.

Не обійшла увагою  Голова Державної казначейської служби й бюджетні переваги об’єднаних територіальних громад. 60 % податку з доходів фізичних осіб у таких громадах залишаються на місцях, також вони одержують прямі надходження з державного бюджету, а у 2016 році матимуть змогу отримати допомогу на розвиток.
Нагадаємо, на Харківщині на стадії завершення створення Старосалтівської об’єднаної громади, на черзі ще п’ять громад.

Юлія Миронюк, кореспондент

Автор: Администратор сайта