Чому в одних населених пунктах Харківської області тарифи на воду й тепло вищі, в інших нижчі?

03.12.2014 13:00 Економіка
www.litsa.com.ua www.litsa.com.ua
З чого складається тариф на воду і тепло у Харківській області.

На запитання читачам «СК» відповів перший заступник директора Департаменту житлово-комунального господарства Харківської облдержадміністрації Сергій Дорошенко.

– Основна причина різниці в тарифах обумовлена технологічними особливостями джерел подачі тепла й води. Якщо казати про опалення, то дуже важливим є стан котельні, її ККД. Є котельні нові, є застарілі, - розповідає Сергій Дорошенко. - Десь ККД 90 %, а десь – 60 %. Відповідно, витрати на виробництво 1 гігакалорії будуть різними. Другий момент – це віддаленість джерела теплопостачання від споживача. Котельня може бути розташована поряд з будинком, в який постачається тепло, або на відстані в декілька кілометрів.

Читайте також: ПОВІРКА ЛІЧИЛЬНИКІВ ВОДИ: ХТО МАЄ ПЛАТИТИ? КОМЕНТАР ХОДА
                     ВЕЛИКА АВАРІЯ У ХАРКОВІ. У ЧОТИРЬОХ РАЙОНАХ НЕМАЄ ОПАЛЕННЯ
                     ТАРИФИ НА ОПАЛЕННЯ ТА ГАРЯЧУ ВОДУ ЗРОСЛИ. ЦІНИ ДЛЯ ХАРКОВА ТА ОБЛАСТІ

За словами Сергія Дорошенка, транспортування тепла – це додаткова витрата електроенергії, тобто закладається в тариф. Наступний момент – це стан тепломереж. Ні для кого не секрет, що їх стан неідеальний, а тому при транспортуванні частина тепла втрачається. За нормативом втрата тепла має не перевищувати 13 %, однак на практиці цей показник сягає 20 і 30 %. Це, звичайно, проблеми підприємства, але втрати на рівні 13 % законодавство дозволяє включати в тариф.

Що стосується тарифів на воду, то тут враховується енергоємність обладнання, яке встановлено на насосних станціях та свердловинах. Як і у випадку з теплом, важливою також є віддаленість джерела водопостачання від споживача, стан мереж. Враховується також рельєф місцевості. Одна річ – подавати воду зі свердловини, пробуреної на рівнині, споживачам, які також знаходяться на рівнині. І зовсім інша ситуація, коли воду треба перекачувати з низини на підвищення. Енергетичні витрати на транспортування будуть відрізнятися кардинально. Усі ці чинники в сукупності і впливають на формування тарифів.

Довідка. На сьогодні найдешевша вода в області в мешканців Харкова, частини Харківського та Дергачівського районів, яких обслуговує КП «Харківводоканал». Тариф на постачання 1 м3 води складає для них 5,17 грн, на водовідведення – 3,04 грн. Найдорожча ж вода в селищі Петрівське Балаклійського району. Там за 1 м3 води люди платять 13,8 грн. А водовідведення найдорожче в Богодухівському районі – до 18,14 грн за 1 м3.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №137 від 15.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта