ТОП-10 головних податків 2015 року. Податкова реформа у вашому гаманці

19.01.2015 09:48 Економіка
Новий рік Україна зустріла з новою податковою системою. В останній тиждень 2014-го депутати таки проголосували за закон щодо податкової реформи, скоротивши число податків з 22 до 9 і збільшивши ставки за деякими з них.

Закон щодо податкової реформи набув чинності 1 січня 2015 року. Текст документа вже опублікували на офіційному сайті Верховної Ради, і ознайомитися з ним може будь-хто. У пояснювальній записці до нього йдеться: Закон покликаний поліпшити умови ведення бізнесу в Україні, підвищити ефективність використання ресурсів економіки і зменшити податкове навантаження на малий бізнес. А чи це так насправді?

Податкова реформа скорочує кількість податків з 22 до 9, залишаючи податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб, податок на додану вартість, акцизний податок, екологічний податок, рентну плату, мито, а також місцеві податки: податок на майно та єдиний податок. Деякі податки не скасовано повністю, а лише трансформовано за принципом «два в одному».

Із зарплат і пенсій

Новий закон підвищує ставку податку на доходи фізичних осіб. Тож, якщо ваша зарплата перевищує десять мінімальних (на 1 січня 2015 року одна «мінімалка» – це 1218 грн), то замість старих добрих 17 % з вас вивернуть уже 20 %. Для тих же, хто отримує меншу зарплатню, зберігається податок на прибуток у розмірі 15 %.
До речі, парламентарії прийняли рішення продовжити військовий податок в розмірі 1,5 % від зарплати ще на рік. Таким чином, людина з офіційною зарплатою у 3000 грн платитиме щомісяця за проведення АТО 60 грн.

Заплатять більше і пенсіонери. Якщо раніше 15-відсотковий податок на пенсію платили лише ті, хто отримував більше 10 тис. грн, то депутати знизили цю планку до суми у три мінімальні зарплати. При цьому оподатковуватися буде лише сума, яка перевищує норматив. Наприклад, якщо пенсія складає 4 тис. грн, то 3 тис. 654 грн не оподатковуються, а решта суми 346 грн обкладається ставкою 15 %. У результаті на руки такий пенсіонер отримає 3 тис. 948 грн 10 коп.

Квадратні метри – розкіш

Жити у великих квартирах та будинках відтепер стане розкішшю, за яку доведеться платити. Верховна Рада вирішила, що власники квартир, загальна площа яких перевищує 60 кв. м (раніше – 120 кв. м), і будинків більше 120 кв. м (раніше – 250 кв. м) платитимуть по 2 % від мінімальної зарплати за кожний зайвий квадратний метр (оподатковуватися буде лише площа, яка перевищує зазначену). Податок нараховується один раз на рік. Тобто, якщо ви власник квартири площею у 60 кв. м, то як і раніше ви не будете сплачувати ніякого податку. А от тим, хто мешкає, наприклад, у 80-метровій квартирі, доведеться заплатити 487,2 грн на рік. Власникам же 200-метрових будинків доведеться викласти з кишень аж 1948,8 грн.

Пересідаємо на авто класу «економ»

Якщо у рік Кози ви запланували придбати новий автомобіль, то з метою економії краще буде віддати перевагу моделям економ-класу. Адже згідно з новим законом власники машин не старших за п’ять років (випуску після 2009 року) з дизельними двигунами об’ємом понад 2,5 тис. куб. см і бензиновими більше 3 тис. куб. см будуть обкладатися фіксованим податком у 25 тис. грн на рік. Однак якщо двигун буде хоча б на 1 куб. см меншим, то платити не доведеться. До речі, не дуже добросовісні автовласники вже зараз активно обговорюють, як на СТО замінити оригінальний двигун на менший за об’ємом.

Депозити втрачають у ціні

Уведення податку на доходи з депозитів стало топ-темою для вкладників влітку 2014 року. Тепер же депутати вирішили збільшити податок з 15 % до 20 %. Нововведення стосується всіх пасивних доходів: відсотки за депозитами, інвестиційних доходів, роялті. Наприклад, якщо ви відкриваєте депозит у банку на 10 тис. грн під 25 % річних, то через рік банк нарахує вам 12,5 тис. грн (2500 тис. грн – це проценти банку). Але з цих 2500 грн вкладник ще має заплатити податок. У 2014 році людина втрачала 15 % – 375 грн, з 1 січня 2015 року – 20 %, тобто 500 грн. А враховуючи шалений рівень інфляції, зберігання нацвалюти на депозиті взагалі втрачає сенс.

Сигарети, алкоголь і бензин подорожчають

Вводиться в Україні і новий акцизний податок – 5 % від реалізації тютюнових виробів, алкоголю і палива. Це означає, що пляшка горілки 0,5 л, яка раніше коштувала 40 грн, дорожчає на 2 грн; пачка сигарет за 15 грн – на 75 коп.; а бензин А95, який сьогодні відпускають по 17 грн за літр – на 85 коп.

Відмовляємося від імпорту

Товари, завезені в Україну з-за кордону, цього року виростуть у ціні. Згідно з новим законом, імпортні продукти і промтовари оподатковуються новим збором – відповідно 10 % і 5 % від декларованої вартості. Не підпадають під новий податок «життєво необхідні»: газ, вугілля, нафта, нафтопродукти, банкноти і банківські метали, гуманітарна допомога, товари, які звільняються від сплати ввізного мита згідно з міждержавними домовленостями, крім вільної торгівлі. Таким чином, грузинські мандарини, які продають по 22 грн за кг, подорожчають на 2,2 грн.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" № 3-4 від 10.01.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта