Ціна Великоднього столу: як борються з дороговизною у різних районах Харківської області

07.04.2015 08:00 Економіка
pokupon.ua pokupon.ua
Наближається свято Воскресіння Христового. За православними традиціями 40-денний піст закінчується щедрим столом.

Скільки ж коштуватиме сьогодні слобожанцям зібрати великодній набір, рахував «СК».

Цього року через космічні ціни на продукти великоднє застілля обіцяє стати скромнішим, аніж у попередні роки. Деякі з продуктів навіть можуть туди і не потрапити. Як правило, спершу люди дбають про купівлю ліків, сплату комунальних платежів, і вже останньою чергою – про наповнення столу.

Взяти під особистий контроль ситуацію з цінами на продукти, зокрема, борошно, цукор, крупи та олії мали голови райдержадміністрацій. За даними Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської облдержадміністрації, найбільше зростання цін на основні продукти харчування спостерігалося в Чугуївському, Кегичівському, Близнюківському, Краснокутському районах та Ізюмі.

У Краснокутському районі ситуацію із цінами швиденько виправили, і вже сьогодні, запевнила начальник відділу економічного розвитку і торгівлі та розвитку інфраструктури райдержадміністрації Зоя Доля, вони на рівні середньообласних.

А от у Зачепилівському районі, як розповіла начальник відділу економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації Тетяна Шаповал, цінова ситуація потребує багато кращого.
У цьому районі, що на південному сході області й межує з Дніпропетровщиною, 98 % продукції – саме із сусідньої області. Із Дніпропетровська, до якого 90 км, ближче, і місцевим реалізатором невигідно везти товар за 130 км з Харкова. До того ж, самі жителі району віддають перевагу, приміром, дніпропетровському хлібові, аніж місцевому.
– Хліб у нас майже весь дніпропетровський і затверджені харківським керівництвом ціни на «соціальний хліб», у нас не знайдеш, підтягуються до них лише поодинокі харківські й місцеві виробники, – розповідає ситуацію Тетяна Шаповал. – Тож у нас «соціальний хліб» на 50 копійок, а то й на гривню дорожче, аніж у Харкові.

Те саме стосується і цукру, який місцеві реалізатори купують на ринку в Дніпропетровську.
– Зараз у Зачепилівському районі падає ціна на цукор. Однак, якщо в самій Зачепилівці ціна знизилася до 11 грн за кг, то по селах є магазини, які раніше закупили цукор за завищеними цінами і нині правлять за кг цукру 14 грн. І поки не розпродадуть, ціни не мінятимуть, – продовжує головний економіст району.

Профільний відділ райдержадміністрації намагається шукати шляхи боротьби із цінами. Консультуються з Інспекцію із захисту прав споживачів і рекомендують місцевим реалізаторам змінити постачальників продуктів, однак ті на запропоноване не пристають.
– Молочні продукти у нас практично не користуються попитом, адже велика частина зачепилівців тримає своє господарство. На ринку за 3 л молока беруть 20 грн, а в магазині – 12 грн за 900 мл. Думаю, ціни на яйця піднімуться, зараз беруть 10–12 грн за десяток, хоча знову ж таки, багато людей тримає своїх курей, – розповідає про ціни у своєму районі Тетяна Шаповал.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" №40 від 04.04.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта