Ціни на алкоголь в Україні виростуть

01.03.2016 14:37 Економіка
Фото із соцмережі Фото із соцмережі

З 1 березня 2016 року в Україні підвищуються ставки акцизного податку на алкогольні напої, які маркуються акцизними марками, тобто міцністю вище 8,5%, що призведе до підвищення цін на алкоголь, повідомляє УНН з посиланням на прес-службу УКРІНФОРМ України.

Ставки акцизного податку змінені на горілку і лікеро-горілчані напої - в півтора рази - з 70,53 грн до 105,80 грн в розрахунку за 1 літр 100-відсоткового спирту.

На кріплені вина і вермути акциз підвищується в 2 рази - з 3,58 грн до 7,16 грн за 1 літр напою.

Ставка акцизного податку зросте і на ігристі вина, газовані вина і шампанське - в 2 рази - з 5,20 грн до 10,40 грн за 1 літр напою.
Незмінною ставка акцизного податку залишилася тільки на вина виноградні натуральні.

Сьогодні мінімальна ціна пляшки горілки становить близько 55 грн. При цьому рівень тінізації ринку досягає 40% - повідомляє ЛІГА.net. За словами гендиректора асоціації "Укргорілка" Володимира Остапюка, підвищення цін дозволить захистити галузь від розвитку тіньового ринку. При цьому він зазначив, що підвищення акцизу з 1 березня зовсім не означає, що в той же день ціна на горілку в торгових точках підвищиться. "Між постачальниками і мережами є певні домовленості за обсягами поставок, в кожній мережі є запаси продукту, тому подорожчати горілка на полиці повинна протягом найближчого тижня", - зазначив Володимир Остапюк.

Микола Мірошник

Автор: Администратор сайта