У Добкіна розповіли, що буде з харківськими заводами при вступі в ЄС

26.12.2013 09:02 Економіка
Заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Юрій Сапронов роз'яснював найнебезпечніші для України нюанси Угоди про Асоціацію з Євросоюзом.

- Ми взяли економічні показники та аналітичні дані з трьох країн, які вступили до ЄС. Це Румунія, Польща, Латвія. Саме ці країни ми обрали тому, що якщо брати вихідні дані, то Польща увійшла до Євросоюзу із найкращім умовами, Латвія - із найгіршими, а Румунія виявилась як раз посередні. Тож ми змогли проаналізувати найкращій, найгірший та усереднений варіанти, - розповів Юрій Сапронов. 

На думку заступника губернатора, Угода має вкрай невигідні для України засади. Крім того, стан і специфіка української промисловості наразі такі, що вона просто не зможе працювати при нових правилах.

- У поляків не було такої радянської спадщини в плані великих промислових підприємств, які є зокрема на сході України. Ми з одного боку ними пишаємося, а з іншого боку відкрий ми зараз повністю всі ринки, не дивлячись буде то Митний союз або Зона вільної торгівлі в режимі: "Ми до вас, ви до нас" без мит, квот та інших обмежень - ми “загнемося” за два роки. Всі ці промислові підприємства просто ляжуть, тому що вони не можуть бути конкурентоспроможними ні з енергоефективності.

Юрій Сапронов підкреслив, що за узагальненими даними, наразі коефіцієнт ефективності праці українського робітника — 30% від європейського, та лише 25% від американського.

Артем Богдан

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта