У помешкання з автономним опаленням можуть нагрянути суворі перевірки

04.02.2013 09:58 Економіка
http://ibud.ua http://ibud.ua
Українцям можуть заборонити опалювати свої квартири автономно. Відповідний законопроект розробила Національна комісія з регулювання комунальних послуг і передала на розгляд до Міністерства регіонального розвитку.

Якщо народні депутати затвердять новий законопроект, українці не зможуть більше встановлювати автономні котли, пише ТСН. А тим, хто вже встиг встановити у себе в квартирах (мова йде тільки про багатоквартирні будинки) таке обладнання - піддадуться суворим перевіркам. Вони будуть повинні надати все необхідне документальне супроводження на такі котли: технічну документацію на установку і саме обладнання.

Тим, хто не зберіг такі документи, а також ті, у кого будуть виявлені порушення в оформленні документації, будуть оштрафовані на 2,5 тисячі гривень і цілком можливо, їхні квартири знову будуть повернуті в систему централізованого опалення. 

Крім залежності від зростання цін на газ і електрику, в автономному опаленні є й інші ризики. Наприклад, співробітники газового господарства підкреслюють більш високу ймовірність аварійності в квартирі з автономним опаленням.

"Ніколи не знаєш, що за котел купив твій сусід. І який "талановитий" фахівець його встановлював", - міркує Микола Кондрашов, колишній співробітник Харківського газового господарства.

"Крім того, труба, яка стирчить зі стіни будинку, порушує цілісний архітектурний вигляд будівлі. Просто кажучи - спотворює його. Більш того, уявіть, яка копоть в квартирах, які поверхом вище? "- нарікає Михайло Гнаровський.

На його думку, "автономка" виправдана тільки в невеликих населених пунктах, де дійсно є проблеми з централізованим опаленням. А ось у великих містах переходити на такий обігрів може небезпечно і ризиковано.

"В жодному великому місті ЄС немає масового автономного опалення квартир, скрізь централізоване опалення, і воно, до речі, там дешевше, ніж автономне опалення. Адже тепломережі це, по суті, оптовий виробник - а опт завжди дешевше роздробу", - говорить Гнаровський.

Говорять про переваги централізованого опалення і в теплових мережах.

"КП "Харківські теплові мережі" споживають для опалення міста 1 мільярд кубічних метрів природного газу на рік. Якщо всіх харків'ян перевести на індивідуальне опалення, то Харків буде споживати 1,2 мільярди кубічних метрів газу. Втрати менше, але газу споживати доведеться більше. Це пов'язано з тим, що вироблення на ТЕЦ тепла набагато економічніше, ніж на індивідуальних котлах. Незважаючи на високий ККД індивідуальних котлів, на ТЕЦ виробляється і електроенергія, і тепло. В індивідуальному котлі це зробити неможливо, тому можливо в квартирі буде тепло, дешевше, але газу в загальному обсязі місто буде споживати більше", - пояснює Сергій Андрєєв, генеральний директор КП "Харківські теплові мережі".

Можливо, саме цим керуються місцеві чиновники, коли видають дозволи на установку автономних котлів. Адже не секрет, що отримати деколи дозвіл на переобладнання дуже складно, особливо якщо в місті налагоджено централізоване опалення.

Джерело: ТСН
Автор: Администратор сайта