Унікальну ядерну установку «Джерело нейтронів» запустили під Харковом (ФОТО)

08.12.2014 10:16 Економіка
фото Тетяни Василець фото Тетяни Василець
У Харкові на базі Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" США і Україна спільно завершили будівництво єдиного у своєму роді й у світі наукового центру «Джерело нейтронів».

- Ця будівля є фізичним втіленням важливої роботи у сфері непоширення зброї масового знищення, якого наші країни досягли разом. Цей сучасний дослідницький центр створює нечувані досі можливості для проведення наукових дослідів,- відзначила заступник Державного секретаря з питань міжнародної безпеки США Роуз Геттемюллер, яка приїхала з американською делегацією до Харкова.

- Це практичний результат світового рівня, який став наслідком далекоглядної політики США і України, - відзначив у свою чергу заступник міністра ЗСУ Сергій Кислиця.

За словами Роуз Геттемюллер, новопобудований центр містить обладнання і лабораторії, які здатні виробляти 50 видів різних медичних ізотопів для лікування раку, діагностування розладів серця, артриту та інших хвороб. Окрім того, цей центр стане в нагоді для ядерної енергетики, сприяючи розробці нових технологій і підготовці нової генерації фахівців у сфері ядерних досліджень. Харківські науковці вже отримали  пропозиції щодо участі у дослідженнях від колег із-за кордону, зокрема Японії, Кореї, Китаю, Італії та ін.

Як зазначають американці, ця установка буде експлуатуватися і відповідності до найвищих  стандартів безпеки. На ній працюватиме 20 систем для ядерної та радіаційної безпеки.

- Ми продовжимо цю співпрацю у сфері експлуатації установки і готові надати для цього кошти протягом двох років: на покриття накладних видатків, зарплати тощо, - пообіцяв заступник адміністратора Національної адміністрації ядерної безпеки США Девід Хайзенга.

Загалом США вже надали понад 70 млн доларів для створення цієї сучасної установки.
Зараз вона пройшла етап будівництва, далі на неї чекають етапи пуску-налаштування, комплексного випробування всього обладнання. На березень заплановано фізичний запуск, який і є введенням ядерної установки в роботу.  

Нагадаємо, у ці дні минає 20 років, як Україна приєдналася до договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Будівництво наукового центру «Джерело нейтронів» – це частина компенсаційного пакету США для України за відмову від використання високозбагаченого урану.

На саміті з ядерної безпеки 2010 року в Вашингтоні Україна прийняла історичне рішення для вивезення всього високозбагаченого урану. У свою чергу США взяли зобов’язання допомогти України з вивезенням усього високозбагаченого урану, надати на його місце – низько збагачений уран і побудувати установку «Джерело нейтронів», де б застосовувався потужний потенціал українських науковців і харківських у першу чергу.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта