Вчитель, лікар та соцпрацівник можуть розраховувати на матдопомогу. Умови та виплати

31.10.2014 10:00 Економіка
Працівники соціальної сфери та бюджетники, виходячи на пенсію, можуть розраховувати на матеріальну допомогу від держави.

Хто має право на матдопомогу та як отримати., коментують "СК" у Головному управлінні Пенсійного фонду України у Харківській області.

Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначено, що при призначенні пенсії за віком на отримання грошової допомоги (у розмірі 10 місячних пенсій) мають право особи, які на день досягнення пенсійного віку працювали взакладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років, і мають страховий стаж (для чоловіків – 35 років, для жінок – 30 років). Ще одна обов’язкова умова – до цього людина не отримувала ніякої пенсії, пояснили «Слобідському краю» в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Харківській області.

– Згідно з пунктом «е» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», таку допомогу можуть отримати працівники освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення, – уточнює начальник Головного управління ПФУ в Харківській області Віктор Ачкасов. – Порядок обчислення стажу, який дає право на призначення зазначеної грошової допомоги, та механізм виплати цієї допомоги встановлено постановою Кабінету Міністрів України № 1191 від 23.11.2011 року. Там зазначено, що грошова допомога надається вищезазначеним особам, яким починаючи з 1 жовтня 2011 р. призначається пенсія за віком.
Посадовець зазначив, що для визначення розміру грошової допомоги враховується місячний розмір пенсії, обчислений згідно із статтями 27 і 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», станом на день її призначення. Виплата грошової допомоги здійснюється органами Пенсійного фонду України одноразово в розмірі 10 місячних пенсій за рахунок коштів Державного бюджету України одночасно з першою виплатою пенсії. Матеріальна допомога не підлягає оподаткуванню.

Юлія Шматченко, матеріал з газети "Слобідський край" № 130 від 30.10.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта