Як вижити харківським заводам. Відповідь міністра економіки Шеремети

03.04.2014 12:11 Економіка
Активна, агресивна, в хорошому значенні слова, маркетингова політика, висока якість, низькі видатки і трохи державної підтримки.

Такий рецепт виживання для харківських підприємств дав міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета.

- Описово скажу, як можно зробити. По-перше, враховуючи, що ці та інші підприємства націлені переважно на оборонну сферу, видатки на це збільшені. По-друге, для всіх українських підприємств найближчим часом Європейський Союз зніме, або суттєво зменшить мито. У принципі, це вже відкриття великого та ємного ринку для українських підприємств, - сказав Павло Шеремета.

- Ми повинні думати про програми підтримки великих підприємств. Це можуть бути як національні програми підтримки, так і міжнародні. Малий та середній бізнес більш гнучкий та динамічний. Підтримка для нього полягає у тому, щоб створити відповідні умови для розвитку. Тому зараз у регіонах ми працюємо над дерегуляцією бізнесу, - додав він.

Міністр також зазначив, що харківським підприємствам з виходом на європейський ринок слід готуватися до жорсткої конкуренції.

- Інновації потрібно піднімати, а видатки зменшувати. Разом із тим дивитися й на інші ринки збуту, наприклад, Азії, - підкреслив міністр.

Вступаючи на посаду, міністр економіки вирішив, що день на тиждень він повинен проводити в регіонах, "за межами сірої будівлі на Грушевського".

Під час зустрічі з головою Харківської обласної державної адміністрації Ігорем Балутою за закритими дверями посадовці обговорили низку проблемних питань. Зокрема, можливість державної підтримки харківських заводів (ВО «Комунар», завод імені В. О. Малишева, Харківське державне авіаційне виробниче підприємство), кредитну допомогу та кадрові питання.

Тетяна Василець  

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта