Хто поверне вкладникам гроші, які не віддає банк

23.07.2015 10:20 Економіка
Фото: vkurse.ua Фото: vkurse.ua
Якщо банк знаходиться в процесі ліквідації, то, за законом, повертати гроші вкладникам повинна спеціалізована держустанова - Фонд гарантування вкладів.

- Це правило поширюється на клієнтів всіх без виключення банків, які зареєстровані в Державному реєстрі банків і мають ліцензію, - розповів "СК" доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри статистики, обліку і аудиту ХНУ ім. В. Н. Каразіна Володимир Соболєв.

Фонд гарантує повернення вкладів не залежно від того, чи це був депозит або поточний рахунок. Не має значення також, скільки рахунків у проблемному банку мала людина, а також у якій валюті зберігала гроші. Якщо ви мали валютний вклад, то його вам повернуть у гривні за курсом НБУ на день прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

ФГВФО компенсує лише гарантовану суму відшкодування. На сьогодні це 200 тис. грн. Що стосується відсотків по депозитах, то вони також не анулюються. Фонд виплатить відсотки, нараховані на момент рішення НБУ про те, що банк є неплатоспроможним. Решту суми теоретично також можна буде отримати, але лише після того, як банк буде розпроданий. Виручені після аукціону кошти підуть на відшкодування другорядних боргів банкрута. Це, зокрема, вклади, що перевищують 200 тис. грн, вклади юридичних осіб та фізичних осіб, які ведуть підприємницьку діяльність тощо.

Механізм отримання грошей через ФГВФО достатньо простий та прозорий. Фонд призначає декілька банків-агентів, які беруть на себе обов'язки відшкодовувати кошти клієнтам свого збанкрутілого колеги. Вкладникам треба лише звернутися до найближчого відділення такої фінустанови з паспортом та кодом.

Якщо мова йде про повернення суми до 200 тис. грн, то додатково нікуди звертатися не потрібно. Виплата коштів здійснюватиметься за списками вкладників, які формує уповноважена особа Фонду. Отримати гроші у такий спосіб можна протягом тридцяти робочих днів з дня початку виплат. Щоб повернути свої заощадження після закінчення цього терміну, доведеться вже попотіти. У ФГВФО необхідно буде надіслати заяву, копію ідентифікаційного коду і паспорта. Ці документи розглянуть і ухвалять рішення по вашій справі. Головне - встигнути повернути гроші до моменту ліквідації банку як юридичної особи. Після цього про свої вклади можна вже забути.

За законом виплати гарантованих вкладів мають почати видавати не пізніше семи днів з дня прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії. Щоб дізнатися, коли можна бігти за грошима, у Фонді рекомендують моніторити їх сторінку в Інтернеті або телефонувати на «гарячу лінію» 0-800-308-108 (дзвінки по Україні безкоштовні). Також така інформація має бути оприлюднена на сайті банку, що ліквідується.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта