Критична ситуація із запасами зерна на Харківщині. Хліб може подорожчати

15.05.2014 09:35 Економіка
http://www.nr2.ru/ http://www.nr2.ru/

В області залишилося близько 1 тис. тонн  продовольчого зерна Аграрного фонду, тому переробним підприємствам доведеться шукати його в іншого державного оператора або купувати комерційне зерно, яке є значно дорожчим.

За даними директора Департаменту АПК облдержадміністрації Бориса Даниліва, на території області залишається приблизно 1 тис. тонн продовольчого зерна Аграрного фонду. За підрахунками переробників, цього вистачить до 10 червня.

- Ми на комбінаті маємо 1 тис. тонн зерна пшениці, і перспективу переміщення 3 тис. 392 тонни, - говорить генеральний директор ДП "Новопокровський комбінат хлібопродуктів" Андрій Яковенко. - До 15 серпня (коли ми пустимо на розмол нове зерно) цього не вистачить. Далі сформованих запасів у Аграрного фонду немає.

Щоб не допустити росту ціни на соціальні сорти хліба, виробникам саме час звернутися до запасів іншого державного оператора - Державного реєстру України, який, за оцінками Андрія Яковенка, має в нашій області приблизно 20 тис. тонн зерна. Для цього треба розблокувати ці запаси.

- Якщо у цей період не буде державного зерна, доведеться працювати на комерційному, яке буде продаватися за значно вищими цінами. Тому ціни на соціальні сорти буде вкрай важко стримати, - наголошує Андрій Яковенко.

Також він зазначає, що не варто сподіватися на поставки зерна з ближніх до Харківської областей (Полтавської та Сумської), адже і ці регіони в першу чергу намагаються забезпечити потреби своїх мешканців.

- Один із варіантів - активізувати переміщення запасів Аграрного фонду з більш дальніх областей (Київської, Житомирської, Рівненської), якщо  там є надлишок, - вважає керівник підприємства.

Тамара Кіч

 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта