Зовнішня торгівля. Куди пливемо?

14.03.2014 10:00 Економіка
http://polemika.com.ua/ http://polemika.com.ua/
Експорт товарів і послуг – одна з найважливіших складових економіки України.

Але у світлі останніх подій геть неможливо простежити і зрозуміти: ми багато втратили чи навпаки – одержали нові можливості?

Курс на Схід

Із ким та як торгуватиме Україна та що її очікує хоч приблизно, розповідали під час відеоконференції в МЗС України.

– Зараз двома основними ринками для нас є як країни СНД і Митного союзу, так і європейський ринок, – одразу зазначає директор Департаменту економічного співробітництва МЗС Олександр Данилейко. – Це найбільші торгові партнери. Але ми вивчаємо виходи на нові перспективні ринки: це ринки Близького Сходу, Африки та Південно-Східної Азії. Вони з логістичного боку складніші, ніж СНД та Європа, але для нашої продукції дуже перспективні. Особливо для традиційного експорту, скажімо, тієї ж сільськогосподарської продукції.

За словами Олександра Данилейка, в останні роки поставки наших зернових у рази збільшилися саме до східних країн. Так, поставки зернових до Індонезії збільшилися в п’ять-шість разів, Китаю – у чотири рази, Таїланду – втричі, В’єтнаму – у півтора раза. Причому найбільш перспективним і найціннішим партнером вважається саме Китай.
– Те саме стосується продукції машино- та авіабудування. Країни-імпортери нашої продукції – це країни Перської затоки, Близького Сходу та Середньої Азії. І знову ж таки, Китай займає особливе місце. Останні домовленості показують, що є велика зацікавленість і з їх, і з нашої сторони як зі створення спільних підприємств, так і з виходу експорту на ці ринки, – підкреслює директор Департаменту.

Крім того, на думку Олександра Данилейка, цілком можливо, що в Україні з’являться нові транзитні напрями, з яких теж можна отримати вигоди.

Нові виходи, нові вигоди

У той же час Олександр Данилейко підкреслює, що угода про зону вільної торгівлі на території СНД, яка традиційно була ринком збуту для української продукції, порушується і працює фактично не в тому режимі, в якому було задекларовано.

Директор Департаменту каже, що треба шукати нові виходи із ситуації та нові вигоди, а саме – нові логістичні маршрути та умови співпраці зі східними партнерами.

– Зараз ми розуміємо, що Одеса, як великий транспортний вузол, дуже важлива для розвитку наших транспортних послуг. А саме зв’язка Одеса–Стамбул. Це дуже цікава транспортна магістраль у контексті того, що з Одеси ми маємо вихід на Балтійське море. Це був би дуже ефективний транспортний міст через Туреччину з Північної Африки і Близького Сходу далі. Наразі ми працюємо для того, щоб презентувати раді експортерів-інвесторів наші ідеї у плані транзитних і логістичних можливостей.
Також Олександр Данилейко прокоментував ситуацію з ринком СНД, який з огляду на останні політичні події та спеціальні умови Росії стосовно українських експортерів суттєво зменшився.

– Країни СНД – це наші традиційні ринки, і ми повинні не тільки їх не втратити, а й розширити. Наше головування в СНД ми хочемо використати якомога ефективніше саме в економічному плані, – пояснив директор Департаменту МЗС. – Насамперед, ми будемо добиватися повноцінної реалізації Угоди про Зону вільної торгівлі в рамках СНД. Її підписано ще в 2011 році, але, на жаль, вона не діє повною мірою. Друге – розробка угоди по трубопровідному транспорту і вільний доступ до транзиту енергоносіїв. І третій з економічних пріоритетів – це відпрацювання протоколу щодо зменшення та скасування торговельних обмежень між країнами СНД.

Та є проблеми і по цей бік кордону. Згідно із законодавством, компанії-експортери після поставки продукції за кордон мають право на повернення сплаченого на внутрішньому ринку податку на додану вартість, ставка якого достатньо вагома – 20 % від вартості товару. Ця норма регулярно і вже майже традиційно порушується багато років. Цю проблему обіцяв вирішити ще на початку свого прем’єрування Микола Азаров, але так і не зміг. Чи зможе вирішити її новий Уряд – покаже час. У зв’язку з цим багато компаній просто не хочуть виходити на зовнішні ринки, хоча мають можливості для цього.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" № 30 від 13.03.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта