Двісті активістів з Харкова поїхали на кордон рити окопи

10.09.2014 06:07 Суспільство
ukr.segodnya.ua ukr.segodnya.ua
Після недавніх вибухів на залізничній станції "Основа" та атаки на будівлю військкоматів з гранатомета харківські активісти, не чекаючи реалізації проекту "Стіна" по зміцненню кордону з Росією, вирішили посилити кордон своїми силами.

Уже сьогодні в 9.00 від торгового центру по вул. Героїв Праці, 7, стартують автобуси і легковики з двома сотнями добровольців, які до вечора мають намір викопати близько двох кілометрів окопів в пункті пропуску "Плетенівка".

"Керівництво області не раз заявляло про те, що вздовж ледь не половини кордону, яка сусідить з РФ, виритий рів шириною чотири метри. Насправді з 350 кілометрів кордону рів прокопано тільки на двадцяти. Тому ми звернулися в Харківський прикордонний загін і запропонували їм свою допомогу ", - розповів один з організаторів поїздки Ігор Собко.

Активісти вже поставили мету за четвер вирити по кілометру окопів в обидві сторони пропускного пункту, для чого закупили сотню лопат і стільки ж пар будівельних рукавичок. Однак волонтерів все ж просять по можливості взяти з собою власні інструменти і 70 грн на дорогу до Вовчанського району і назад. За роботу ентузіастів обіцяють нагодувати бутербродами і напоїти чаєм.

Найближчим часом харків'яни готові будувати на кордоні бліндажі та вогневі точки з бетонних блоків, але в перспективі візьмуться і за рів вздовж кордону.

"Викопати його лопатами дуже складно, тому зараз ми стукаємо в усі двері і просимо виділити нам трактори. Якщо у нас їх буде 70, то рів можна вирити і за місяць. Ми також підрахували, що паливо для тракторів обійдеться нам в 400 000 гривень ", - пояснює Ігор Собко.

За словами активістів, почати зміцнення українського кордону з "Плетенівка" вирішили тому, що ця ділянка нібито укріплений менш інших. Правда, в Харківському прикордонному загоні це категорично спростували, назвавши суб'єктивною думкою, але не стали заперечувати того, що добровільним помічникам раді.

Але перш ніж добровольці візьмуться за лопати, координатори волонтерського руху повинні подати прикордонникам списки людей. Потім, згідно з правилами, активістів перевірять по спеціальній базі і тільки після цього вони зможуть приступити до роботи. Супроводжувати хлопців будуть три-чотири прикордонники.

"Більше ми виділити не можемо, так як охороняємо кордон в посиленому режимі і весь час повинні бути напоготові", - говорить заступник начальника відділу з персоналу відділу прикордонної служби "Вовчанськ" Руслан Чорноморець.

Після того як активісти зміцнять "Плетенівка", обіцяють взятися за інші пункти пропуску на території області.

Джерело: Сегодня
Автор: Администратор сайта