Яким планували зробити центр Харкова 50 років тому

20.03.2021 13:15 Хронограф
Фото з архіву "Слобідського краю" Фото з архіву "Слобідського краю"
А ви знали, що на початку 70-х років збирались будувати у самісінькому центрі міста багатоповерхівку – новий Будинок рад? А що трамвай думали спустити під землю в прямому значенні цього слова? Завдяки газетам 50-річної давнини сьогодні ми можемо порівняти плани та їх виконання і зітхнути з полегшенням. Або ні..?

Як кажуть, знайдіть 10 відмінностей: багато галасу наробив проект детального планування центральної частини Харкова, який архітектори презентували широкому загалу в лютому 1971 року.  Сьогодні можна, роздивляючись макет, надрукований у газеті "Соціалістична Харківщина" у № 42 від 28 лютого, порівняти плани з реальністю. Отже, інтерв'ю, а точніше – монолог тодішнього голови правління Харківського відділення Спілки архітекторів УРСР Д. П. Кального.

"Таким буде центр Харкова

Три роки тому Держбуд СРСР оголосив конкурс на краще архітектурне рішення центру нашого міста. Було взято все краще з варіанту, запропонованого спеціалістами Московського архітектурного інституту, все цінне, що було в проектах двох інших учасників конкурсу – «Київпроекту» та «Харківпроекту». Завершення проекту детального планування центральної частини Харкова здійснила група працівників «Харківпроекту», очолювана І. Т. Демешком.

В Будинку архітекторів на обговорення архітекторів і громадськості представлений цей проект в макеті та графічному матеріалі. Про його особливості за просьбою нашого кореспондента розповів голова правління Харківського відділення Спілки архітекторів УРСР Д. П. Кальний.

– Почну з поняття центр. Це 1600 гектарів, що обіймають площу від Південного вокзалу до майдану Повстання. Далі до Кінного ринку. Від початку проспекту Леніна до станції Левада. Автори проекту мали на меті втілити у креслення такі принципи: висотність, зручність, благоустрій, красу. Вони пропонують розмежувати всю територію на зони: адміністративну, торговельну, історико-меморіальну, спортивну, зону учбових закладів та науково-дослідних інститутів і зону відпочинку.

В районі центру композиційною вершиною стане новий висотний Будинок Рад. При забудові центру передбачається зберегти існуючі кращі будинки. Покращає благоустрій, житлові споруди перемежовуватимуться громадськими, виникнуть нові зелені масиви, прикраситься район Червоношкільної набережної. Невпізнанно зміняться ріки Харкова. Поглиблені, очищені, вони обрамляться красивим зеленим нарядом.

Радуватиме око новий оперний театр на Сумській вулиці. Неподалік від нового цирку стане до ладу сучасна міжміська телефонна станція.

Швидкісні автотранспортні магістралі зв’яжуть центр міста з районами, вони пройдуть не лише вулицями, а й естакадами, підземними тунелями. Трамваї «спустяться» під землю.

План реконструкції центру міста, який здійснюватиметься вже в цьому році, розрахований на 15– 25 років".