Побут у СРСР: що нового з’явилось у господарок Харківщини 50 років тому

17.10.2021 12:00 Хронограф
Коллаж: "Слобідський край" Коллаж: "Слобідський край"
Зайдіть у перший­-ліпший магазин побутової техніки і знайдете там безліч плит для приготування їжі: індукційних, газових, електричних, на дві конфорки, три, чотири, вбудовані або окремі, з духовкою або без – тільки вибирай. Але зовсім недавно, усього 50 років тому, про виготовлення плити звичного сьогодні вигляду – з духовкою та нижнім висувним відділенням – писали як про велике досягнення, адже керосинки і керогази були найрозповсюдженішим приладом для приготування їжі.

Головний інженер харківського заводу "Металопривод" зі смаком описував нові побутові товари для господарок у газеті "Соціалістична Харківщина" у № 196 від 5 жовтня. Зверніть увагу: реклами у часи СРСР, як і сексу, не було, адже всім було відомо: хороша річ реклами не потребує. Отже, в замітці під рубрикою "Будні нашого життя" було написано:

"Ця газова білосніжна плита має вигляд тумбочки. Закритий стіл з конфорками, засклена духовка, а під нею сушильна шафа для посуду. На нашому підприємстві виготовлено першу дослідну партію таких плит. Освоюємо нову двоконфорну настільну плиту. Для редукторів до газових балонів виготовляємо алюмінієві корпус і кришку, а раніше ці деталі робили з чавуну. З заводу в продаж надійшла двохсекційна хлібниця – для білого і чорного хліба.

Читайте також: Трансплантологія та кріобіологія: що винайшли харківські медики 50 років тому

Порадували господарок двома новими алюмінієвими каструлями місткістю 0,9 і 1,2 літра. Готуємо технологічну оснастку для налагодження випуску ще двох типів алюмінієвих каструль невеликої міст­кості."  Підпис - М. Косенков, головний інженер заводу «Металоприлад»

.