Ретроспектива найцікавіших подій серпня. Хронограф, 1946 рік (Фото)

26.08.2016 14:11 Хронограф
Остання декада серпня для Харкова та Харківщини завжди була гарячими днями: до підготовки та святкування річниці визволення міста від фашистських загарбників майже чверть століття тому додалися державні свята: День Прапора та День Незалежності України.

70 років тому

1946 рік, № 168 від 24 серпня

Народне гуляння

Майдан * не раз був свідком народного торжества. Вчора він ще раз прийняв на свої широкі простори тисячі харків'ян, які прийшли повеселитися в світлий, радісний день третьої річниці визволення Харківщини від німецьких окупантів.

На величезному майдані гриміла музика, танцювала молодь. На імпровізованих помостах виступали колективи художньої самодіяльності — хори, танцюристи, оповідачі, музиканти Палацу культури, машинобудівельного заводу, клубу Промкооперації, Будинку вчителів, трудових резервів. Виступили також українська капела, артисти естради. Все було святково, яскраво. Дзвеніли пісні, лунав сміх. У всіх було почуття гордості за свій великий народ, який виборов щастя жити й працювати на визволеній землі.

Учасниці Харківської державної капели на майдані ім.* в день свята третьої річниці визволення Харкова. Фото В. Афоніна.

1946, № 169 від 25 серпня

На карнавалі

Вчора харків'яни були свідками незвичайного видовища. Увечері до майдану * з усіх районів міста прямували колони молоді в яскравих, барвистих карнавальних костюмах і масках. Сотні юнаків і дівчат з піснями вирушили до парку ім. Горького --  місця карнавалу.

Їх зустріли святковим салютом: в темне серпневе небо знялися сотні кольорових ракет, загриміли оркестри. Свято почалося. Величезний парк здавався тісним. Тисячі харків'ян прийшли повеселитися, поспівати, потанцювати. Напередодні вони відзначили радісну подію — третю річницю визволення рідного міста від найлютіших ворогів людства -- німецьких фашистів.

Нарядний вигляд має парк. Він прикрашений транспарантами, прапорами, привітальними лозунгами, оповитий гирляндами різнокольорових лампочок, освітлений прожекторами. При вході до парку над скульптурою * -- велика яскрава п'ятикутна зірка.

Всюди лунає музика, танцюють пари, чути пісні і жарти. Безперервний потік людей вливається в парк, розходиться по його алеях, майданчиках, долучається до загальної радості. Артисти театрів — музичної комедії, естради, колективи художньої самодіяльності продемонстрували краще, що вони мають. Публіка аплодує співцям, музикантам, читцям, танцюристам. Великий успіх мали виступи відомих московських артистів Смирнова-Сокольського і Гаркаві.

Тисячі гуляючих були в масках. Ці маски, як і інші карнавальні атрибути  -- конфеті, серпантин, -- тут же можна було придбати.

То в одному, то в другому місці парку виникали масові гри, влаштовувались хороводи, не стихали акордеони, баяни, гітари. До послуг гуляючих — ресторани й кафе, численні буфети, кіоски. Піротехніки показали своє мистецтво: в небо здіймалися безліч ракет. Карнавал затягся далеко за північ і залишив яскраве враження у присутніх.

* Назву не вказано згідно з виконанням законів про декомунізацію.

Інна Можейко, кореспондент

 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта