«Велике будівництво» на Харківщині: що та як будували в області навесні 1971

10.04.2021 13:00 Хронограф
Коллаж: "Слобідський край" Коллаж: "Слобідський край"
Балаклійський цементний і Харківське метро, свинарник за новою технологією і Будинок культури в Богодухові– Харківщина того часу активно будувала. Та не тільки будувала, а ще й встановлювала рекорди. Які саме – дізнаємося з газети «Соціалістична Харківщина» за березень 1971 року.

№ 52 від 15 березня

 Сонячні поверхи

Недавно зазвучали дитячі голоси на сонячних поверхах дитячого комбінату № 125 у 606-му мікрорайоні Салтівського жилого масиву. Палац для дітвори має площу 1000 квадратних метрів. Для кожної з 12 груп своя ігрова кімната. Добре обладнано зал для фізкультури та музичних занять. В приміщеннях зручні меблі, килими. Такий же дитячий комбінат № 112 побудовано і в 603-му мікрорайоні. Тепер на новому житловому масиві шість палаців для дітей, почалося спорудження ще двох – в 605-му і 607-му мікрорайонах.

Т. Кобець, інспектор дошкільного виховання Московського районного відділу народної освіти

№ 58 від 22 березня

На Салтівському масиві у 521-му мікрорайоні за рекордно короткий строк – 31 день – змонтовано, оздоблено і здано в експлуатацію з високою якістю робіт дев’ятиповерховий житловий будинок.

З нагоди дострокової здачі будинку в експлуатацію відбувся урочистий мітинг. Начальник БУ А. М. Омговицький відзначив, що вперше в республіці будівництво закінчено у такий короткий строк. Це стало можливим завдяки повній механізації всіх виробничих процесів, самовідданій праці будівельників – бригад монтажників В. С. Плахотіна і Г. П. Пономаренка, малярів Л. С. Кутової, А. Т. Миколаєнко, Р. І. Листопадової, Д. Г. Мироненко та інших.

Бригадири малярів – Л. С. Кутова, теслярів – В. А. Бруєвич, молода будівельниця Олена Царик, які виступили на мітингу, запевнили, що будівельники ДБК-1 завжди здаватимуть будинки на «добре» і «відмінно».

Начальник Харківського ордена «Знак Пошани» ДБК-1 А. І. Бірюков щиро поздоровив будівельників з трудовою перемогою і вручив кращим бригадам почесні грамоти і грошові премії.

Читайте також: Яким планували зробити центр Харкова 50 років тому

№ 59 від 23 березня

Колгоспні профілакторії

На Борівщині, як і в інших районах області, значна увага надається охороні здоров’я тваринників і механізаторів. Для того, щоб пройти фізіолікувальну профілактику, не треба звертатися до дільничної чи районної лікарень. У колгоспах «Зоря», «Дружба», «Борівський», водночас з виробничими приміщеннями, споруджено профілакторії, оснащені сучасним медичним обладнанням. Такі медичні заклади відкриваються цього року також ще у двох колгоспах Борівщини.

С. Яковенко, працівник борівської райгазети «Трудова слава»

№ 57 від 21 березня

Свинарник з алюмінію

Зведення експериментального свинарника завершується в дослідному господарстві «Українка». В цій оригінальній споруді (площа її 78 м на 24 м) подвійні алюмінієві стіни з утеплювальною прокладкою з пінопласту. Основа будівлі – каркасно-металева рама. Стеля мембранного типу, отже, зменшує зусилля в елементах рами. Виникає можливість утеплювати не дах, як завжди, а стелю, економлячи пінопласт. Підлога бетонна, з електропідігріванням. Всі процеси – від подавання кормів до вивантаження гною – механізовано. Діятиме вдосконалена вентиляція.

Перший у країні свинарник з алюмінію не дорожчий від існуючих залізобетонних чи цегляних, але переваги його – ідеальні санітарно-гігієнічні і ветеринарні умови, і споруджувати свинарник не складно. Тваринницьке приміщення нового типу спроектувала група співробітників Промбудндіпроекту.

Г. Бабич

№ 64 від 29 березня

Наші здобутки

Шість підземних кілометрів

В кінці нинішньої п’ятирічки харків’яни одержать ще один надійний і зручний вид транспорту – шостий у країні метрополітен, який з’єднає Холодну гору з районом заводів. На сьогодні під землею пройдено вже шість тисяч метрів.

Чудовий палац

У листопаді минулого року в Богодухові відкрито новий районний будинок культури. Тут є кінозал на 600 місць, лекційний зал на 160 місць, 10 кімнат для занять гуртків художньої самодіяльності.

Наймолодший житловий масив

Салтівка – наймолодший житловий масив Харкова. Однак і тут є своє «старе» і нове. «Старе» – це ті, колись поодинокі будинки, які з’явились ще в сьомій п’ятирічці, а нове – споруджені за рекордні строки дев’ятиповерхові красені, поліпшений зв’язок із центром, нові підприємства побутового обслуговування, магазини.

Читайте також: Як у результаті звичайної реконструкції Харків отримав один з його символів

№ 51 від 14 березня

Перша черга Балаклійського цементного заводу уже діє. Його продукція відправляється на підприємства, будови країни. За минулу п’ятирічку завод випустив 10 мільйонів 700 тисяч тонн цементу. Із завершенням будівництва підприємство вироблятиме щороку 3 мільйони 400 тисяч тонн цементу.

 

Автор: Інна Можейко