Ворог знищує старий Харків: наслідки влучань на старовинній «вулиці особняків»

22.01.2024 13:21 Хронограф
Фото: «Слобідський край» Фото: «Слобідський край»

Увечері 16 січня росія атакувала Харків двома ракетами ЗРК С-300 з бєлгорода. Вони влучили в район старого міста, постраждала старовинна «вулиця особняків» Благовіщенська. Особливих втрат зазнав будинок №10 (12). В цій будівлі колись знаходилась відома лікарня Г. Давидовича.

Клініка на Благовіщенській вулиці була заснована в 1890 році. Директором медичного закладу був хірург університету В. Грубе, але фактичним власником вважається харківський лікар Григорій Давидович. Випускник 3-ї харківської гімназії та університету походив з єврейської купецької родини, після університету працював лікарем у Луганську. У 1892 році повернувся до Харкова як вільно практикуючий лікар.

Григорій Давидович будує на Благовіщенській, 10 власний одноповерховий будинок, що згодом стає частиною нової триповерхової лікарні, яка була побудована за спеціальним проектом у 1896–1898 роках. Це була велика приватна лікарня зі стаціонаром та сучасним обладнанням для фізіотерапії. Завідувачем служив Давидович, а ординатором – лікар Павло Ліцин. У 1895 році Давидович став власником лікарні (включно з будівлею), а Ліцин – завідувачем.

У перелік медичних послуг було додано лікування внутрішніх і нервових хвороб. «Харьковские губернские ведомости» 6 серпня 1898 року писали: «Відкритий великий терапевтичний заклад на вулиці Благовіщенській – водолікарня л-ря Давидовича, оснащена всіма пристроями для лікування водою, електрикою, паром, гімнастикою, масажем та ін. Споруда з водопідйомною вежею висотою 35 аршинів. Інтер’єр характеризується елегантністю оздоблення та комфорту».

Тут були встановлені електросвітлові ванни, винайдені на початку 1890-х років американським лікарем Д. Х. Келлогом. 

Лікарня Давидовича. Дореволюційний Харків

Клініка Давидовича, оснащена сучасним обладнанням для фізіотерапії, відкрилась у Харкові наприкінці XIX ст. / Фото: соцмережі 

Будівля лікарні виконана за проектом та під керівництвом Михайла Дашкевича, який на той час був головним архітектором Харкова. В його творчому доробку – більше десятку будівель пам’яток архітектури, зокрема такі знакові, як будинок княгині Ширінської-Шихматової по Куликівському узвозу, 12, будинок Карпова на перехресті п’яти доріг і сумнозвісний будинок «Слово». Архітектурний стиль можна характеризувати як «стриманий» модерн. Два симетричні центральні ризаліти з величезними щипцями, рельєфні сандрики над віконними отворами. До речі, всі три поверхи мають різну форму вікон. За часи совєтів будівля втратила «зайву» ліпнину й набула дещо аскетичного вигляду.

Російська ракета зруйнувала дах і верхні поверхи, тріщинами пішла фасадна стіна. Задля безпеки співробітники ДСНС були вимушені керовано обрушити її. У будинку навпроти розміщувалася приватна гінекологічна клініка, де після операцій пацієнтки проходили реабілітацію. У цій будівлі не лишилося жодного вцілілого вікна. Більшість поранених – саме звідти.

Будинок у Харкові на вулиці Благовіщенській після влучання ракети

Будинок на вулиці Благовіщенський пережив дві світові війні, але не витримав рашистської навали / фото «Слобідський край»

Старого Харкова стає все менше...

Нагадаємо, станом на початок 2024 року у Харківській області пошкоджених чи зруйнованих 216 пам’яток культурної спадщини. Найбільше у Харківському районі. 

Автор: Володимир Луканцевер