Обстріл Сумської: росіяни зруйнували колишній «центр» українських патріотів Харкова

11.01.2024 13:20 Хронограф
Фото: Слобідський край Фото: Слобідський край

В останні дні 2023 року та перші дні 2024 року російські агресори завдавали по житловій забудові Харкова масованих ударів ракетами та БПЛА. 30 грудня, зокрема, постраждала житлова забудова в історичному центрі міста по вулиці Сумській № 43, яка зазнала значних пошкоджень. Ця будівля має багату історію.

Вулиця Сумська на ділянці від майдану Свободи до перехрестя з вулицею Миколи Хвильового є безперервним архітектурним ансамблем різних стилів – від неоренесансу ХІХ століття до конструктивізму 1930-х, а будинок за номером 43 – взагалі є родзинкою цього місця. 

Земельна ділянка № 43 по вулиці Сумській наприкінці ХІХ сторіччя належала Харківському університету. В 1900-му її власником уже був Сергій Сергійович Савич. Найімовірніше, він належав до відомого дворянського роду Савичів з Полтави. До речі, засновником цього роду вважається генеральний писар (а згодом генеральний суддя) за часів гетьманства Івана Мазепи Сава Прокопович.

Будинок на Сумській, 43 (фото 2025 року)

Будинок на Сумській, 43 (2015 рік). Фото: photobuildings.com

У 1901 році, згідно із замовленням Сергія Савича, інженер Михайло Ройтенберг проєктує та керує будівництвом на ділянці двоповерхового кам’яного особняка, який нагадує античний храм: з колонами, мальовничою вхідною групою та декоративними елементами.

Особняк Савича у Харкові на Сумській, 43. Деталь

Особняк Савича (Сумська, 43). Фронтон. Фото: photobuildings.com

Архітектурний стиль будинку можна характеризувати як еклектика, тобто поєднання різнорідних стильових елементів (модерн, класицизм, бароко, ренесанс тощо). Дійсно, рустований по всій висоті будинок з двома великими різалітами та колонадою щедро прикрашений пілястрами, фігурними сандриками (надвіконням), статуями та ліпниною. Все це завершують трикутні фронтони з маскаронами і невеличкими баштами з циркульним склепінням. 

Раніше ми писали про пошкодження ворожими обстрілами Будинку нерухомості (колишнього прибуткового будинку купця Піотровського) в Харкові. 

З 1906-го по 1912 рік у будівлі розміщувалося німецьке консульство, тут також винаймав квартиру перший консул Німеччини в Харкові Карл Фромман. З 1909-го по 1916 рік будинок належав міщанину Степану Кислякову, який використовував його як прибутковий, тобто здавав приміщення в оренду.

У радянські роки будинок був гуртожитком курсів з перепідготовки радянсько-партійних кадрів. Наприклад, у 1923-му там розміщувалася 3-тя школа агентів транспортного відділу ДПУ.

Будинок у Харкові на вул.Сумській, 43 на початку ХХ ст - школа агентів ДПУ

Особняк Савича у 20-ті роки ХХ ст. (3-тя школа агентів транспортного відділу ДПУ). Фото: соцмережі

У першій половині 90-х років минулого століття будинок на Сумській, 43 був переданий Народному руху України та іншим проукраїнським силам і по суті став центром боротьби за розвиток національної ідеї у Харкові. 

Останніми роками в житловій будівлі розташувалося відділення одного з банків, а харків’яни до повномасштабного вторгнення називали його «шоколадним будиночком», адже там розміщалася відома кав’ярня, де можна було поласувати смачним шоколадом.

Більше про знищену спадщину можна почитати у нашій рубриці Хронограф 

З 1980 року будинок на Сумській, 43 є пам’яткою архітектури місцевого значення за номером 412.

У ніч на 31 грудня в будівлю влучив ворожий «Шахед».

Наслідки ворожих обстрілів у Харкові - Сумська, 43 43 у Харкові

Наслідки ворожих обстрілів. Ранок 31 грудня – вул. Сумська, 43. Фото: Слобідський край 

За даними представника робочої групи при Міністерстві культури України «Штаб порятунку спадщини» архітектора Віктора Дворнікова, близько 17 пам’яток архітектури місцевого значення у центрі Харкова зазнали пошкоджень унаслідок російських ударів по місту 30 та 31 грудня.

– На вулиці Сумській, 43 внаслідок влучання безпілотного літального апарата в будівлю пошкоджена зовнішня опорна стіна, відбулася руйнація фрагмента кладки зовнішньої стіни, істотне пошкодження фасадного декору. Внаслідок займання вигоріла частина приміщення другого поверху і фрагмент даху вигорів. Також пошкоджена конструкція балкона, огородження балкона, і загалом майже весь фасад так чи інакше постраждав, – розповідає архітектор.

За словами Дворнікова, відновити будівлю можна.

– Найбільші пошкодження косметичні, тобто це обвал фасадного декору і пошкодження внаслідок займання. А в цілому будівля не зазнала серйозних структурних пошкоджень. Їй дуже пощастило, тому що влучання було прямо в кут, а кут має найвищу жорсткість, тож будівля впоралася з таким впливом, – говорить фахівець.

Наразі тільки в Харківській області пошкоджено чи зруйновано 216 пам’яток культурної спадщини, зокрема 10 національного значення, 202 місцевого значення, 4 щойно виявлених об’єкти.

Автор: Володимир Луканцевер