Всім, всім, всім! Сьогодні українському радіо виповнилося 95 років

16.11.2019 11:00 Хронограф
Колаж Бріани Янковської Колаж Бріани Янковської
16 листопада 1924 року в українському ефірі прозвучали перші слова «Алло, алло, алло! Говорить Харків! Всім, всім, всім! Працює в Україні перша радіотелефонна станція». Виголосив її безвісний технік. Саме тоді радіо зробило впевнений крок у наше життя.

«СК» вітає всіх причетних до цього свята  — і тих, хто працював, і тих, хто слухав, тобто переважну більшість наших читачів — і публікує унікальний документ — фотографію, зроблену в листопаді 1924 року. На ній зображений той самий приймач, який стояв у тодішньому Харківському Центральному партійному клубі на Римарській (нині  — будівля філармонії) і завдяки якому жителі Харкова 16 листопада 1924 року вперше почули звернення: «Всім! Всім! Всім!».

Цей день став святковим завдяки нашому земляку, досліднику історії радіо Віталію Артеменку, який люб'язно надав нам цю фотографію. Саме він знайшов у харківській газеті «Пролетар» за листопад 1924 року (нагадаємо, Харків тоді був столицею України) публікацію, в якій детально описувався весь процес підготовки і власне вихід першого ефіру в Харкові.
Але,  щоб цей день став професійним святом всіх радійників, знадобилось ще цілих 20 років. У липні 1994 року Віталій Артеменко відправив лист на ім`я тодішнього Президента України Леоніда Кучми, в якому обґрунтовував необхідність установлення нової дати професійного свята. 11 листопада того ж року Президент видав Указ «Про день працівників радіо, телебачення та зв'язку», в якому датою свята стало 16 листопада.

Читайте також: Їх справа – тютюн: як караїми створили у Харкові цілу галузь промисловості