Як уявляли майбутнє «Коробових хуторів» 50 років тому

02.10.2020 13:30 Хронограф
Фото з архіву "СК" Фото з архіву "СК"
Про проєкт перебудови відомого місця відпочинку повідомляла наша газета у вересні 1970 року.

У номері 170 від 1 вересня газета "Соціалістична Харківщина" у статті "Майбутнє «Коробових хуторів»" писала:

"Харків’янам полюбилися мальовничі куточки біля Сіверського Дінця. Особливо приваблює район Коробових хуторів, де ліс підступає до самої річки. Біля неї вишукувалась нечисленна кількість літніх будиночків з фанери, просторих приміщень, брезентових наметів. Відпочивають тут групами і сім’ями, купаються, загоряють на сонці, гуляють по лісу. «Райські куточки» належать колективам ряду підприємств і установ. Відпочивати сюди приїжджають не тільки з усієї республіки. Тут можна зустріти москвича і киянина, і навіть жителя Далекої Півночі.

Починався Будинок відпочинку у Коробових хуторах на місці приватного володіння – двох маленьких будинків у фруктовому саду. В тридцяті роки тут влаштувалися артисти, а згодом – медики, які спорудили ряд корпусів, їдальню, інші служби. В післявоєнні роки, коли Будинок відпочинку відроджували з руїн, харківський завод «Здоров’я трудящим» побудував великий двоповерховий жилий корпус. Нове просторе приміщення їдальні, в якій одночасно і швидко обслуговують в одну зміну понад 400 відпочиваючих, з’явилося зовсім недавно.

Але нинішній стан Будинку відпочинку вже не задовольняє повною мірою потреб приїжджих, та й бажаючих побувати тут стає все більше. Тому харків’яни з нетерпінням чекатимуть, коли буде здійснено заплановану реконструкцію і розширення Будинку відпочинку. Про те, що буде зроблено, розповів кореспондентові «Соціалістичної Харківщини» директор Будинку відпочинку Іван Савелійович Білоусов, який вже ось 16 років працює тут і є великим ентузіастом освоєння цього чудового куточка Харківщини.

Ті приміщення, в яких нині розташувалися сотні відпочиваючих, використовуватимуться, як і досі, у літній час, а нові, що їх спорудять біля самого берега Дінця, прийматимуть відпочиваючих цілорічно. У п’ятиповерховому корпусі з кімнатами на одного і двох чоловік будуть усі вигоди. Поруч зведуть три інші спальні корпуси. І якщо нині Будинок відпочинку у кожному з 12 заїздів (по 12 днів) приймає по 400–450 чоловік, то в майбутньому обслуговуватиме влітку по 800, а взимку по 500. Плескаті дахи спальних корпусів запроектовано як солярії. До послуг відпочиваючих будуть впорядковані: піщаний пляж, спортивний комплекс, танцювальний майданчик, кінозал.

Проект реконструкції і розширення Будинку відпочинку «Коробів хутір» розроблено Українським філіалом «Союзкурортпроекту». Для виконання робіт першої черги виділено близько 2 мільйонів карбованців. Спорудити корпус на 108 місць взявся обком профспілки працівників електростанцій і електропромисловості і тим забезпечить трудівникам підприємств, які він обслуговує, 85 процентів путівок. В іншому корпусі на 162 місця матимуть 80 процентів загальної кількості путівок підприємства Облпобутуправління.

– Бажано було б, щоб і інші харківські підприємства кооперувалися й взяли участь у спорудженні нових корпусів, – каже І. С. Білоусов. – Ті ж профспілкові організації заводів імені Малишева та турбінного, які «атакують» нас щоліта, щоб одержати більше путівок, а також заводів «Кондиціонер», «Серп і молот», підйомно-транспортного устаткування та інших могли б направити до нас додатково багато відпочиваючих. Спільними зусиллями ми могли б якнайкраще використати напрочуд мальовничий куточок на березі Дінця".

Читайте також: Де у Харкові перший відділ побутової хімії відкрили 

Автор: Інна Можейко