Як харківські кінолюбителі на конкурсі перемогли

29.02.2020 12:00 Хронограф
Колаж Бріани Янковської Колаж Бріани Янковської
Зйомка любительських фільмів на Харківщині півстоліття тому була розповсюдженим явищем. Існувало багато кіностудій, де кожен аматор міг поринути у чарівний світ кіно. З часом склалася харківська кіноаматорська школа, яка гучно заявляла про себе в масштабах країни.

Газета "Соціалістична Харківщина" № 31 від 14 лютого 1970 року в статті "Закоханий у кольори" розповідала:

"Ленінград. Палац культури імені Ленради. Перший день Всесоюзного огляду-конкурсу любительських восьмиміліметрових фільмів. Модельник «Діпрохімреактиву» харків’янин Сергій Філоненко напружено вдивляється в екран. Серед перших творів, що демонструються, «Кольори Туркменії», «Проводи зими», картини, які дещо перекликаються з його «Порами року». Сергій полегшено зітхає: повторів не буде. І ось – «Пори року». 8 хвилин, протягом яких проходять кадри, для Сергія Філоненка – мить. Знов пережив народження фільму.

...Він хотів передати гарячі і ніжні кольори пір року, філософськи осмислити оновлюючу радість весни, що знов повториться. В його весняному дереві ми відчуваємо тепло, пробуджену природу розуміємо по трепету листка, по проліску, що ніби палає в променях. І перший дощ, і перший нарцис, і відблиск весняних вод на обличчі дитини – це прекрасно.

Коли увімкнули світло і відлунали оплески, назустріч авторові піднявся народний артист СРСР Г. Л. Рошаль. Він потис Сергію Філоненку руку. Дізнавшись, що харків’янин використовував кіноплівку Шосткінської фабрики, звернувся до жюрі:

– Товариші! Так це ж реклама шосткінській плівці!

Спеціальний диплом конкурсу за високу операторську майстерність, яким був нагороджений С. О. Філоненко, – великий стимул. Нині кіноаматор мріє філософськи осмислити тему «Природа і людина» і знову дати відчути глядачеві колір і прекрасне. На конкурсі малому кіноекрану харків’ян пощастило. Срібною медаллю був відзначений мультиплікаційний фільм кіноаматорів ХПІ «Спорт і гумор». Диплома першого ступеня удостоєний фільм студійців хіміко-механічного технікуму «Пошук триває». «З добрим ранком» – ця мініатюра створена кінолюбителями на чолі з т. Жебраковим, була відзначена дипломом жюрі". Підпис: Г. Бабич.

Читайте також: Життя, як пісня: як склалася доля харківського композитора Бориса Михайловського 

Автор: Інна Можейко