Які відомі ліки винайшли у Харкові 50 років тому

04.10.2020 13:31 Хронограф
Колаж Бріани Янковської Колаж Бріани Янковської
Про це можна дізнатися, гортаючи сторінки нашої газети за вересень 1970 року.

Ще зовсім нещодавно ці  балончики з пластиковою насадкою були майже "швидкою допомогою", якщо у когось з родини починало шкрябати у горлі. Але, прискаючи собі у горло цілющу рідину, ми не здогадувались, що ці ліки – справа рук харків'ян. Отже, "Соціалістична Харківщина" № 178 від 12 вересня 1970 року:

"Цілющий «Інголіпт»

Ви застудились: нежить, головний біль. Придбайте в аптеці флакон з надписом «Інголіпт». Натисніть на клапан аерозольного препарату. Потрапивши в дихальні шляхи, розпорошений «Інголіпт» як рукою зніме недугу. Цілющі ліки винайдено в аерозольній лабораторії Харківського науково-дослідного хімікофармацевтичного інституту.

Фармацевти також закінчили клінічні випробування нового ефективного препарату для лікування запальних процесів верхніх дихальних шляхів – «Каметону». Він надійде в продаж у кінці року.

За два роки існування аерозольної лабораторії її працівники розробили близько 10 аерозольних (дрібнорозпилених, у суміші з повітрям чи газами) препаратів для лікування катарів верхніх дихальних шляхів, проти опіків та ряду хвороб. Технологію виробництва скляних балончиків, покритих захисною пластмасовою оболонкою, з клапаном та розпилювачем, фармацевти розробили разом з спеціалістами Харківського заводу медичних пластмас та стоматологічних матеріалів, СКБ «Машприладпластик» і Сонячногорського склозаводу". Автор - Г. Бабич.

Читайте також: Басейн у Балаклії, заводи у Новій Водолазі та Куп`янську – що будували на Харківщині 50 років тому

Автор: Інна Можейко