Знищена краса. Ізюмське реальне училище

16.03.2022 18:38 Хронограф
За два з половиною сторіччя існування  міста Ізюм на березі Сіверського Дінця (вік сторожової переправи біля Ізюмського кургану налічує кількома століттями більше) претендуюча на звання влади в цих краях Московія так і не спромоглася організувати ведення тут скільки-небудь просвітницької діяльності.

Лише у другій половині XIX століття, коли в Ізюмі з’являються спочатку жіноча гімназія для дворянок, трикласне міське училище, приватна бібліотека, над Ізюмом запалало світло знань. У 1881 році харківський губернатор видав указ про створення тут реального училища.

Роботи зі зведення відповідного будинку почалися майже відразу ж, а вже через рік 15 серпня 1882-го новий навчальний заклад святкував своє новосілля в стінах двоповерхової будівлі в самому серці міста по сусідству з древнім Свято-Преображенським собором.

У той рік за парти нових кабінетів сіли сто учнів сімох класів. Крім того, реальне училище мало в своєму розпорядженні великий бібліотечний фонд, що налічував близько чотирьох тисяч примірників наукової, історичної та художньої літератури, а починаючи з 1892 року, його актовий зал у холодну пору (влітку – Міський сад) ставав підмостками для виступів місцевого Товариства любителів музичного і театрального мистецтва, третина доходів якого відходила до фонду для малозабезпечених студентів цього учбового закладу.

Двоповерховий периметр реального училища Ізюма представляє собою яскравий приклад класичної архітектури соціальної міської забудови кінця XIX століття. Цегляний, побілений по затірці з люкарнами на даху, яскраво вираженим ризалітом у центральній частині; його архітектурне оздоблення перекликається зі значно ранньою будівлею собору поруч, окремі його декоративні елементи повторюють храмові.

Під час Другої світової війни приміщення школи було частково зруйноване нацистськими загарбниками. Відбудова та відновлення будівлі зі збереженням вигляду тривали в 1950—1951 роках.

Зараз школу руйнують інші загарбники. Російські.

На цих фото ви бачите школу, якою вона була півтора століття та ще місяць тому. Зараз цього нема. Всі будівлі навколо школи зруйновані, а в якому стані сьогодні вона, точно невідомо. Місцеві мешканці кажуть, що постраждала дуже сильно.

Автор: Володимир Луканцевер