Яблуневе добриво: робимо компост з падалиці

15.09.2023 18:34 Корисно
Фото: vesti.ua Фото: vesti.ua

Ви вже приготували з яблук усе, що могли – зробили соки, наварили варення, приготували джем та компот. Але все одно залишилася частина яблук, які не можуть бути використані для заготівель. Це не означає, що вони не можуть принести користь вашому саду. Використовуйте їх як добрий матеріал для виготовлення органічного компосту. 

Компост із зіпсованих яблук: покрокова інструкція

1.   Відбір зіпсованих яблук. Почніть зі збору всіх зіпсованих яблук у вашому саду або на городі. Вони можуть бути пересохлими, гнилуватими або пошкодженими – головне, аби були органічними. Люди переймаються, чи можна брати гнилі яблука, оскільки бояться, що компост буде заражений. Дехто вважає: якщо яблука уражені грибком, то використовувати їх не можна в жодному разі. А хтось вважає, що шкідники і спори грибів, які є в яблуках, гинуть у результаті впливу високих температур. 
2.    Роздрібнення яблук. Наріжте зіпсовані яблука на шматки – чим менший розмір, тим швидше вони розкладатимуться.
3.    Створення компостної купи. Оберіть для неї місце в саду або на ділянці. Зберіть усі органічні матеріали, включно із зіпсованими яблуками, гілками, листям, травою, вегетаріанськими кулінарними відходами та іншими органічними рештками.
4.    Шари та повітря. Почніть складати компост шарами. Помістіть шар зіпсованих яблук на дно купи та рівномірно розподіліть. Потім додайте шар листя або трави, а також інші органічні матеріали. Розташовуйте їх у вигляді шарів, щоб забезпечити вентиляцію та рівномірне розкладання.
5.    Вологість і обережність зі стоками. Забезпечте компост вологістю, але не перенасичуйте водою. Якщо він стає слизьким або видає неприємний запах, додайте більше сухих матеріалів, таких як опалий лист або солома. Також слід уникати додавання до компосту відходів від тварин та птахів.
6.    Обрання правильного контейнера. Якщо ви не хочете створювати відкриту купу компосту, можна використовувати спеціальний контейнер. Він допоможе підтримувати температуру і вологість компосту, а також запобігати розповсюдженню запахів.
7.    Час на розкладання. Залежно від умов і температури зіпсовані яблука та інші органічні матеріали можуть розкладатися в компості від кількох місяців до року.

Правила відбору

Головне – не класти в компостну яму фрукти з хворого дерева або того, яке піддавалося нападам шкідників. Якщо ви це зробите, то заразите здорові рослини.
Не беріть тільки фрукти, збирайте їх разом з травою, бадиллям і листям.
Відмовтеся від плодів, які оброблялися пестицидами.
Якщо ви не хочете використовувати опалі яблука як добриво, то не полінуйтеся і вивезіть їх з ділянки. Залишати на городі або в саду такі плоди не можна, тому що рано чи пізно фрукти, уражені грибками або бактеріями, почнуть через ґрунт заражати здорові дерева.

Для рослин, які полюбляють кисленьке

Є рослини, які краще ростуть на кислому ґрунті. Їх можна удобрювати опалими яблуками. Список великий: туя, азалія, ялівець, лохина, сосна, гортензія.
Тож, якщо на вашій ділянці є такі рослини, можна мульчувати дерева і чагарники здоровими яблуками.
Восени пристовбурні круги цих дерев та кущів також можна мульчувати опалими яблуками і шаром скошеної трави. Гниючи, плоди підкислюють ґрунт. Клітковиною, яка в них міститься, харчуються земляні хробаки. Вони збільшують вміст гумусу в ґрунті. До того ж гнилі плоди збагачують ґрунт калієм.

Як зробити високу грядку із зіпсованих яблук

 Деякі дачники влаштовують високу грядку з використанням опалих яблук. Це означає, що вони спочатку створюють штучне піднесення ґрунту, а тільки потім укладають шар добрива. Рослини, посаджені в такий ґрунт, відразу потрапляють корінням у живильне середовище. Вони розвиваються швидше і краще, плодоносять активніше та якісніше.

Щоб зробити високу грядку, потрібно:

  •   на обраному місці вирити невелику траншею;
  •   покласти яблука, зверху – перепрілий гній;
  •   засипати добривами так, щоб вийшов горбок;
  •   кожен шар високої грядки пересипати золою (доломітовим борошном), сечовиною, землею. Робити це необхідно: на думку досвідчених дачників, яблучна кислота, що міститься в плодах, підвищує кислотність компосту. Розкислювачі (доломітове борошно, зола) її нейтралізують. Сечовина містить азот, який потрібен бактеріям-переробникам рослинних відходів.

Автор: Інна Можейко