Абрикос: корисні властивості сонячного фрукта

18.07.2020 17:41 Корисно
фото stroimsami.online фото stroimsami.online
Яскравий і соковитий, абрикос дозріває в садах уже в липні, і господині починають робити заготовки на зиму. З нього варять компоти, варення та джеми і просто закривають у власному соку, щоб взимку мати можливість насолоджуватися яскравими шматочками літа. Але його корисність не обмежується однією кулінарією.

В абрикосі міститься дуже багато вітамінів, мікро- і макроелементів, тому не тільки консервуйте, але і обов’язково їжте його у свіжому вигляді. Наприклад, за кількістю калію абрикос значно випереджає ті ж персики і нектарини. Він покращує роботу серцево-судинної системи, нормалізує кров’яний тиск і зміцнює стінки судин, тому абрикоси радять вживати людям з аритмією і після інфаркту міокарда.

Магній, кальцій, фтор та інші елементи забезпечують зростання і розвиток кісткової системи. Це особливо важливо для людей похилого віку, у яких кістки з віком стають крихкими. Абрикоси в помірних кількостях радять включати в раціон вагітним жінкам, тому що фосфор у їх складі забезпечує формування скелета плода.

Бета-каротин, вітаміни С і Е зміцнюють зір, захищаючи його від вікових змін і негативного впливу навколишнього середовища. Якщо мучать часті запори, кілька абрикосів на день допоможуть справитися з цією проблемою. Харчові волокна, які містяться в м’якоті фрукта, покращують вироблення жовчі і нормалізують роботу кишечника.


фото segodnya.ua

Вітаміни групи В – одні з найважливіших вітамінів для краси та здоров’я шкіри і волосся. Комплексна дія бета-каротину, вітамінів С і Е захищає від впливу ультрафіолетового випромінювання і забруднень навколишнього середовища. Крім того, ці мікроелементи допомагають у виробленні колагену, який надає шкірі молодості, свіжості і пружності.

Вживання в їжу абрикосів допомагає розвантажити серце, знизити артеріальний тиск, налагодити роботу нирок і зменшити набряки завдяки сечогінному ефекту. 

Але є і протипоказання. З обережністю треба їсти абрикоси людям з цукровим діабетом, а з виразковими хворобами і гастритами в гострій формі його взагалі варто виключити з раціону. Абрикос може викликати алергічні реакції, тому маленьким дітям його треба давати з обережністю.

Читайте також Як охолодити будинок у спеку