Як годувати курей, щоб добре неслися

17.10.2021 16:00 Корисно
incubation.com.ua incubation.com.ua
Хочеться, щоб куряче стадо в господарстві давало якомога більше яєць. Є багато чинників, які впливають на продуктивність птиці, і аж ніяк не останнє місце серед них посідає годування.

Залежно від можливостей і вподобань господарі використовують один з трьох типів годування птиці: сухе годування (повнораціонні спеціалізовані комбікорми з повністю збалансованим складом); вологе годування (мішанка з варених коренеплодів, зерна, висівок тощо, у яку замішують рослинні, м’ясні та рибні залишки, кисломолочні продукти, риб’ячий жир і додають премікс); комбіноване годування (комбікорм і вологі мішанки в рівних пропорціях). Найбільш поширеним є останній варіант.

Щоб кури були здоровими і добре неслися, на одну голову дорослої птиці на добу має припадати, у середньому, 120‒130 г збалансованого корму. При вазі несучки до 1800 г — 125 г, від 2 кг — 130 г корму на кожну курочку. Витрата збільшується на 1 % при зниженні середньої температури на 1 °С, і, відповідно, знижується при підвищенні температури повітря в тій же пропорції. Крім того, у період активної кладки, а це приблизно 20‒35-й тиждень від початку несучості молодих курочок, витрата корму збільшується з розрахунку 100 г на кожні 30 яєць.

Незважаючи на невибагливість домашніх курей до харчування, є ряд продуктів, давати які несучкам строго протипоказано:

— молоко в чистому вигляді (без сквашування) викликає дисбактеріоз, оскільки у птиці відсутній фермент, необхідний для переробки лактози;

— сири містять занадто багато жиру й солі, організм птиці не може впоратися з ними;

— ковбасна продукція і пряні жирні супи містять багато шкідливих речовин і консервантів, що може спровокувати захворювання птиці, аж до інфарктів і інсультів;

— компоти й варення — через надлишок цукру з ними не впорається підшлункова залоза;

— якщо виникає необхідність у лікуванні курей препаратами на спирту, ліки можна давати тільки в розведеному вигляді;

— хліб, особливо свіжий, може закупорити зоб і викликати зупинку травлення, що загрожує летальним результатом;

— категорично неприпустимо використання зіпсованих, скислих і запліснявілих продуктів, здатних викликати отруєння і розлади роботи шлунково-кишкового тракту.

До годування несучок є ще певні вимоги. Так, для формування корисного і багатого на вітаміни та мікроелементи яйця важливо забезпечить курочку достатньою кількістю тваринного білка і жирів. З цією метою в домашніх умовах застосовуються сир, молоко, молочна сироватка, м’ясо-кісткове борошно, залишки зі столу тощо. Риб’ячий жир і олії також сприяють збільшенню несучості.

Як матеріал для будівництва яєчної шкаралупи курці потрібна достатня кількість кальцію. Якщо корми не забезпечують необхідну його кількість, організм починає забирати потрібне з кісткових тканин, що може призвести до збільшення їх крихкості, а отже, підвищення травматизму і розвитку різного роду каліцтв у несучки. Компенсувати брак кальцію в раціоні можна застосуванням крейдяних добавок, черепашнику, піску й гальки. Добре зарекомендувала себе і яєчна шкаралупа: її необхідно ретельно промити й висушити, а потім подрібнити (чим дрібніше, тим краще) і додавати в корм несучок.

Автор: Данило Мигай

Теги: