Як примусити квочку висиджувати яйця

27.06.2021 16:00 Корисно
Фото: imht.ru Фото: imht.ru
Виводити курчат для домашнього стада оптимально у травні-червні. З одного боку, вже достатньо тепло, і курчата зможуть гуляти з квочкою у дворі. З іншого ‒ до осені виводок уже підросте й адаптується до холодів. А що ж робити, коли цей термін спливає, а жодна з курок не «виявила бажання» сісти на гніздо?

Цілком можливо стимулювати цей процес штучно. Ми розглянемо варіант, коли курку не «підштовхують» до висиджування, а саме примусово саджають.

Для початку слід визначити, яку курку обрати, адже не кожна особина здатна висидіти весь період. Для примусового висиджування вибирають переяру курку або стару несучку, яка не несеться. Добре для цієї мети брати квочку, яка вже висиджувала курчат.

Особливу увагу приділяють здоров’ю птиці. Для інкубації не годяться хворі й ослаблені кури. Якщо на тілі у птиці виявляться кліщі або інші паразити, для неї обов’язково влаштовують попільну ванну або обробляють пір’я спеціальними препаратами проти ектопаразитів.

Далі обладнують гніздо. Його слід розташувати в тихому спокійному місці, щоб ніхто не заважав і не злякав майбутню матусю. До того ж гніздо не повинне бути занадто великим, оптимальне ‒ розміром 55×35 см. Якщо буде забагато вільного простору, частина кладки може викотитися. Іноді для гнізда використовують звичайні картонні коробки або дерев’яні ящики, наповнені соломою.

У підготовлене гніздо кладуть яйця-обманки і саджають на них відібрану курку. Далі закривають приміщення, щоб вона не могла піти. Це допомагає пробудженню материнського інстинкту, і через 1‒3 дні курка починає квоктати й сама вже не захоче покинути гніздо.

Більш радикальний варіант ‒ накрити гніздо кришкою або кошиком і тримати в ньому курку 4‒5 днів, випускаючи двічі в день тільки для годування і пиття. Якщо жоден з обраних способів не приведе до бажаного результату, слід замінити курку і повторити процедуру.

Після того як курка зголосилася на роль квочки, можна підкладати справжні яйця. Вони мають бути свіжими, знесеними не раніше ніж за 5 днів до підкладання. Шкаралупа повинна бути чистою, товстою і без тріщин.

Кількість яєць визначається розміром курки – зазвичай 13‒15 штук, під птицею яєчної породи менше, під м’ясо-яєчними та м’ясними – більше. Вони мають лежати одним шаром і бути повністю прикритими тілом квочки. Закладати яйця під квочку слід усі одночасно ‒ після вилуплення курчат курка покине гніздо, і яйця, покладені пізніше, просто нікому буде висиджувати.

Читайте також: Як видалити плями від трави

Щодо способу висаджування на яйця, то краще не ризикувати, переміщуючи курку з одного гнізда (з обманками) на інше (зі справжніми яйцями). Краще різко підняти курку й укласти в гніздо яйця замість обманок. До речі, хороша квочка миттєво почне підпихати яйця під себе дзьобом, тож зайвий раз можна буде перевірити, чи варто сподіватися на курчат. А можна й обережно підкласти яйця ззаду, щоб курка не зрозуміла, що діється, і не відмовилася від висиджування.

Автор: Ірина Мнішек