Як навесні захистити сад від лишайників та моху

10.04.2024 19:20 Корисно
Фото: ілюстративне Фото: ілюстративне

Навесні сад потребує особливої уваги. Одним із важливих завдань у цей період є захист дерев та кущів від лишайників та моху. Ці небажані гості не лише псують естетичний вигляд саду, але й шкодять рослинам.

У чому шкода лишайників та моху для плодових дерев

Лишайники та мох:  

  •     Перешкоджають фотосинтезу. Вони обволікають кору дерев та гілки, забираючи доступ до сонячного світла. Це послаблює рослини, роблячи їх більш сприйнятливими до хвороб та шкідників.
  •     Затримують вологу. Надлишок вологи, який затримується мохом та лишайниками, може призвести до загнивання кори та розвитку грибкових захворювань.
  •     Є джерелом інфекції. Лишайники та мох можуть стати притулком для шкідників та збудників хвороб.

Раніше ми писали про швидку допомогу пошкодженим деревам

Методи захисту та рецепти профілактики

Очистити гілки від лишайників та моху можна двома методами, кожний має свої переваги та недоліки. 

  1. Механічний метод. Видалити лишайники та мох вручну за допомогою щітки або скребка. Цей метод є трудомістким, але він гарантує повне видалення небажаних гостей.
  2. Хімічний метод. Обробити дерева та кущі спеціальними засобами. Цей метод є швидшим та ефективнішим, але важливо використовувати безпечні для навколишнього середовища препарати. Можна зробити це у два етапи. 
  • Обробка розчином щавлевої кислоти. Водний розчин щавлевої кислоти готується у пропорції 1:8. Після чого будь-яким зручним способом цією рідиною треба обробити кору дерева. Щавлева кислота спричиняє відмирання моху та лишайників. Після обробки вони чорніють та відпадають.
  • Вапняна побілка дерев. Після обробки щавлевою кислотою необхідно побілити дерева вапняним розчином, щоб захистити кору від появи нових паразитів.

Садівники радять попередньо обробити всі пошкодження на корі дерев садовим варом, після чого розпочинати побілку.

Задля профілактики появи моху та лишайників можна скористатися тим же самим вапняним розчином. Побілити стовбури: це допоможе захистити кору від перепадів температур, сонячних опіків та розвитку лишайників. 

Ще можна обробити дерева мідним купоросом. Обприскати дерева та кущі 1 %-м розчином мідного купоросу ранньою весною або пізньою осінню.

Ми також писали про те, скільки грамів добрива вміщують підручні ємності та як виміряти без ваг

Також підтримувати оптимальну вологість та регулярно проріджувати рослини: таким чином, буде забезпечений доступ сонячного світла до всіх частин дерев та кущів.

 Важливо!    Перед використанням хімічних препаратів уважно прочитайте інструкцію та дотримуйтеся правил безпеки.  Не обробляйте дерева та кущі під час цвітіння. Ідеальні умови у весняний період – одразу як установиться плюсова температура.

Автор: Інна Можейко