Як оформити пенсію в умовах війни

19.06.2022 16:45 Корисно
Фото: slovo.news Фото: slovo.news
Наступає пенсійний вік, але трудова залишилась у зоні бойових дій, а ви поїхали? Відділення Пенсійного фонду не працює або дістатися до нього немає можливості? Що робити в цьому випадку – радить наш юридичний консультант.

– Зараз у Вас є можливість зробити це онлайн, – говорить головний юрист Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Денис Папян. – Для цього достатньо зареєструватися на вебпорталі ПФУ або ДІЯ та вибрати відповідні розділи щодо пенсійного забезпечення (вебпортал ПФУ) або пенсія, пільги та допомога (вебпортал ДІЯ). Після чого обрати вкладки призначення пенсії та покроково виконувати алгоритм дій, запропонований вебпорталами. 

Але для того, щоб оформити таким чином пенсію, знадобляться скановані кольорові копії сторінок потрібних документів.  Про це слід потурбуватися зазадалегідь.  

Документи та їх формати

– сканована копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті), або свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
– сканована копія паспорта громадянина України;
– скановані копії документа про стаж (трудова книжка, диплом про очне навчання та ін.);
– за бажанням може подаватися сканована копія довідки про заробітну плату по 30 червня 2000 року із зазначенням у ній назв первинних документів, на підставі яких її видано, їх місцезнаходження та адреси, за якою можливо провести перевірку відповідності змісту довідки первинним документам;
– реквізити банківського рахунку для зарахування коштів;
– фотокартка для пенсійного посвідчення.

Зверніть увагу на оформлення формату онлайн-документів. До електронної заяви,  заповненої за допомогою вебпорталів,  додаються скановані копії документів у форматі JPG, JPEG, PDF, розмір яких не повинен перевищувати 1 МБ. У разі перевищення розміру документів, можна зменшити їх за допомогою програмного забезпечення, тим самим довівши їх розмір до 1 МБ. 

Документи, в яких міститься більше ніж одна сторінка, додаються одним файлом, тож у разі якщо, наприклад, кожна сторінка документа сканована окремим файлом, то їх також необхідно буде об’єднати за допомогою програмного забезпечення.

Строки подання документів 

Звернення за призначенням пенсії може бути подано в будь-який час з моменту набуття права на її отримання, однак не раніше як за місяць до досягнення пенсійного віку. Однак слід звернути Вашу увагу на те, що у разі подання Вами заяви про призначення пенсії протягом трьох місяців з моменту досягнення пенсійного віку, то пенсія Вам буде призначена з моменту досягнення пенсійного віку. У разі ж пропуску Вам тримісячного строку з моменту досягнення пенсійного віку, пенсія буде призначена з моменту звернення за її призначенням.

Автор: Інна Можейко