Як зареєструвати новонародженого в умовах війни

10.06.2022 14:10 Корисно
Фото: fotoart.org.ua Фото: fotoart.org.ua
В Україні у зв'язку з воєнними діями змінились правила надання послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, у тому числі і щодо реєстрації новонароджених. Нові правила стосуються і Харківської області.

Як повідомила юристка  Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Ірина Дубиківська, в умовах війни діє правило повної екстериторіальності, тобто немає прив'язки до місця проживання батьків чи місця народження дитини,  і зареєструвати народження малюка можна в будь-якій частині України за наявності відповідних документів. 

Документи та строки

Звичними підставами для державної реєстрації народження є медичний висновок про народження і медичне свідоцтво про народження (форма № 103/о), а також довідка довільної форми без проставлення печатки, що видається медичним працівником за відсутності можливості заповнення медичного свідоцтва.

Якщо дитина народилась не в лікарні або пологовому будинку, то підтвердженням факту народження є  медичне свідоцтво про народження, яке має право видати надавач медичної допомоги після проведення огляду породіллі та самої дитини. Звісно, такий огляд можливий, якщо в первинно-обліковій медичній документації жінки, в тому числі в електронній системі охорони здоров’я, наявні відомості, що підтверджують факт вагітності такої жінки.

Змінилися і строки реєстрації. Сімейний кодекс України зобов’язує батьків зареєструвати народження дитини протягом одного  місяця, але це не обмежує їх у праві звернутися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану в значно пізніші строки за умови штрафу. Але у період війни відповідальність за порушення місячного терміну не застосовується.

Звернутися із заявою про реєстрацію в будь-який орган державної реєстрації актів цивільного стану, зокрема до органів місцевого самоврядування (виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад), може один чи обидва батьки, хтось  із родичів, друзів або інші довірені особи. 

Реєстрація на тимчасово окупованій території 

Складнощі в реєстрації новонародженої дитини можуть бути викликані тимчасовою окупацією, через яку органи державної реєстрації України не мають можливості працювати. 

– Якщо малюка все ж було зареєстровано на тимчасово окупованій території – батьки можуть звернутися до суду на підконтрольній Україні території за спрощеною процедурою та без сплати судового збору, – пояснює Ірина Дубиківська. – В такому випадку до переліку підстав для державної реєстрації народження дитини додається рішення суду про встановлення факту народження, яке підлягає негайному виконанню. 

Юристка підкреслює, що державна реєстрація народження є безкоштовною.

Автор: Ірина Мнішек