Чи можна оскаржити дії прикордонної служби

28.03.2021 14:00 Корисно
Фото: kh.vgorode.ua Фото: kh.vgorode.ua
У зв’язку з тим, що зараз так звані представники «ДНР» закрили пункти пропуску через лінію розмежування з Україною, деякі люди, які мають статус ВПО, з особистих причин опинилися за межами України. При в’їзді до країни з них стягують штраф – «за порушення порядку в’їзду в Україну». Чи можна оскаржити цей штраф і що для цього потрібно – розповідає наш юридичний консультант.

Питання штрафів при перетині кордону з таким формулюванням доволі актуальне з моменту введення карантину у зв’язку з поширенням COVID-19. «На сьогодні сформувалася позитивна судова практика щодо оскарження постанов про накладення адміністративного стягнення за правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 204-2 КУпАП», – розповідає головний спеціаліст Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Макеєва. Вона пояснює, що для оскарження постанови необхідно звернутися до суду з позовом про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення та закриття провадження у справі.

Читайте також: Два будинки за одною адресою: як виправити помилку в нумерації

Юристка звертає увагу, що законодавством передбачений доволі короткий строк для оскарження такої постанови – десять календарних днів. Позов подається до суду за місцем розташування територіального органу прикордонної служби. За подачу позову та розгляд справи Вам необхідно буде сплатити судовий збір, на сьогодні це 454 грн. Для допомоги в оскарженні дій ДПС у суді можна звернутись до найближчого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.