Як перемогти підвищену пітливість

Promo
20.05.2021 15:00 Корисно
Фото: reabilitaciya.ru Фото: reabilitaciya.ru
Якщо літо з його спекою перетворилося для вас на справжній кошмар через піт, який постійно виступає, то ця стаття – для вас.

На градуснику – всього 25 тепла, а у вас по обличчю стікають струмки поту, на одязі під пахвами – величезні мокрі плями, а взуття постійно вологе, і ніякий дво- і навіть триразовий душ не допомагає? Ця проблема називається підвищене потовиділення, або гіпергідроз. Спробуємо з нею розібратися.

Потіти – це нормально: організм таким чином бореться з перегрівом. Працює це так: як тільки центр терморегуляції в мозку зафіксував зростання температури тіла, він подає команду потовим залозам розкритися. Залози її виконують, на поверхню шкіри потрапляє волога, що випаровується, температура тіла знижається, залози закриваються. Таким чином людина виділяє на добу від 0,5 до 10 літрів вологи.

Але буває так, що цей зв’язок (температура-мозок-залози) не функціонує належним чином, і тоді людина надмірно пітніє. У деяких людей це пов’язано з високою чутливістю потових залоз до адреналіну: як тільки цей гормон з’являється в крові, вони моментально розкриваються. Зовні це має такий вигляд: варто вам трохи захвилюватися – і ви навіть у прохолодну погоду вкриваєтеся липким потом. Є люди, у яких потові залози взагалі «не вміють» закриватися.

Види і причини

Лікарі виділяють два види гіпергідрозу:

  1. Первинний. Це вроджене підвищене потовиділення, причин виникнення якого ніхто не знає. Проявляється це в дитячому або підлітковому віці; потові залози виявляють зайву активність в основному у пахвах, на долонях або ступнях ніг. Страждають від нього 5% людей.
  2. Вторинний. Його поширеність більша – 15%. Причин, які його провокують, багато. Це ожиріння, вагітність, менопауза, подагра, вегето-судинна дистонія, ревматоїдний артрит, пухлини різного походження, цукровий діабет, туберкульоз, захворювання щитовидної залози, неправильне харчування, зловживання спиртним, приймання деяких лікарських препаратів. Результат один – перегріву немає, а піт є. Багато. І це стає серйозною причиною зниження якості життя.

Наслідки і заходи боротьби

Чи небезпечний гіпергідроз? У певному сенсі – так: постійно вологі ноги – відмінне середовище для грибка. Мокрі пахви можуть спровокувати набряк і біль. Але головне – це психологічні проблеми: піт, що стікає по обличчю, великі вологі плями на одязі, спітнілі долоні і стопи, неприємний запах, осуд оточуючих – і людина замикається в собі і просто не хоче виходити на вулицю. А якщо і доводиться, то вона змушена одягати мішкуватий одяг, вільне взуття, носити із собою пачки серветок.

Якщо ніякі дезодоранти і косметичні антиперспіранти проблему не розв’язують, то перегляньте свій спосіб життя. Перше, що варто зробити, – скоригуйте своє харчування: відмовтеся від жирної, гострої їжі, газованих напоїв і кави. Потім варто переглянути побічні ефекти ліків, які ви приймаєте постійно – якщо десь указане підвищене потовиділення – замінити на аналоги. Намагайтесь не «стресувати», особливо з приводу зайвого поту – іноді це створює зачароване коло.

Обов’язково потрібно проконсультуватися з лікарем – терапевтом і ендокринологом, адже ваш стан може бути «дзвіночком» серйозних проблем зі здоров’ям.

А далі в хід іде важка артилерія – медицина, яка освоїла кілька ефективних методів боротьби з гіпергідрозом.

Фото: centre-beautymed.com.ua

  1. Медичні антиперспіранти. Підходять для пахвових западин.
  2. Іонофрез (спеціальні ванночки з підведеними електродами). Підходить для долонь і стоп, не має тривалої дії.
  3. Ін’єкції. Застосовуються, коли сильна пітливість. Метод універсальний і довгострокового впливу.

Детальніше про гіпергідроз і медичні методи боротьби з ним можна прочитати тут: https://centre-beautymed.com.ua/lechenie-gipergidroza . І пам’ятайте: всі медичні процедури повинні проводити тільки досвідчені фахівці.

 

Автор: Ірина Мнішек