Як позбутися лупи: рецепти домашніх масок для волосся

20.03.2021 16:00 Корисно
Лупа – проблема, з якою може зіткнутися кожний. Давайте розберемося разом, що ж її викликає, а головне – як з нею можна боротися.

Джерела проблеми

Передусім, поява лупи означає, що в злагодженій роботі організму стався збій. Якщо лупа з’явилася раптово, можуть бути такі причини:

  • часте фарбування або будь-які хімічні процедури з волоссям;
  • невідповідний шампунь або засоби з догляду за волоссям;
  • недостатня гігієна при жирному типі шкіри голови;
  • нестача вітамінів;
  • алергія;
  • грибкове ураження шкіри голови або ж запальне захворювання, наприклад, себорейний дерматит (лупа в такому випадку може супроводжуватися сверблячкою і больовими відчуттями).

Розглянемо спочатку останній пункт – якщо є якісь захворювання шкіри голови, краще відразу звернутися до лікаря-дерматолога, він зможе проконсультувати і призначити, якщо буде потреба, лікування.

Також лупа може з’являтися і якщо занадто суха шкіра голови, коли епідерміс лущиться дуже активно, адже йому не вистачає вологи. Якщо причини лупи не викликані будь-яким захворюванням, можна просто трохи змінити харчування або способи догляду за волоссям.

Наприклад, переглянути своє меню і прибрати з нього гостру, жирну і важку їжу, додавши більше овочів і фруктів. Нестача вітамінів – одна з причин появи лупи.

Частіше мити голову, масажуючи при цьому ретельно пальцями шкіру голови, щоб відмерлі частинки епідермісу краще відлущувалися.

На деякий час перестати наносити на волосся всякі гелі, муси й інші засоби для укладання, які можуть спричиняти жирність шкіри голови.

Зробити своє життя спокійнішим. Так-так, стрес теж може служити джерелом і лупи, і випадання волосся.

... і її розв’язання

Спробувати позбутися лупи можна за допомогою масок для волосся, приготованих своїми руками. Але перш ніж почати їх використовувати, потрібно взяти до уваги нюанси. Маски повинні включати компоненти, які заспокійливо діють на шкіру голови, живлять і зволожують її. Наприклад, трави ромашки, календули, череди мають протизапальну і протимікробну дію.
Бажано уникати, коли є лупа, гірчиці, спирту, солі. Якщо є схильність до алергії, то краще не використовувати мед або ефірні олії, або ж додавати їх у невеликих кількостях і дивитися за реакцією. З рослинними оліями теж треба бути обережними. Занадто жирні олії можуть забивати пори і погіршувати стан шкіри.


фото maska-volos.ru

Маски від сухої лупи

Яєчна 1. Знадобляться 1 ст. л. рицинової олії, 1 яєчний жовток і 1 ч. л. настоянки календули. Ці інгредієнти перемішати, отриману суміш втерти в шкіру голови, укутати пакетом і зверху рушником. Тримати маску 2 години. потім помити волосся шампунем. Робити таку маску можна 2 рази на тиждень протягом 1–2 місяців.
Яєчна 2. Взяти 2 жовтки і змішати їх із соком половини лимона, можна додати 1 ч. л. рицинової олії. Розмішати, нанести на шкіру голови, укутати. Через 30 хвилин змити теплою водою без шампуню або ж з невеликою його кількістю. Таку маску можна робити через день.
На основі кефіру. Знадобляться 4 ст. л. кефіру, 1 ст. л. оливкової, реп’яхової, рицинової олії і 1 жовток. Усі інгредієнти розмішати, втерти в шкіру голови і розподілити по волоссю. Укутати поліетиленом, замотати рушником і тримати 2 години. Потім помити волосся шампунем. Використовувати таку маску можна 2–3 рази на тиждень.

Читайте також Купуємо орхідею: на що звернути увагу

Маски від жирної лупи

Лимонний сік. Він відмінно справляється з лупою на жирному волоссі. Потрібно розвести 2 ст. л. лимонного соку навпіл з водою і втерти в шкіру голови. Залишити на 20 хвилин, потім помити голову звичайним способом. Використовувати маску можна 2 рази на тиждень протягом місяця.
Кропивна. 50 г сухої кропиви заварити 500 мл гарячої води і прокип’ятити 10–15 хвилин. Потім траву віджати і акуратно нанести на шкіру голови на 1–2 години. Потім помити голову і обполоснути її в кінці кропив’яним відваром. Робити таку маску можна 1–2 рази на тиждень.
З настоянкою календули. 50 мл настоянки календули змішати з 20 мл рицинової олії. Втирати суміш пальцями в шкіру голови, залишити на 10–15 хвилин, потім помити голову шампунем. Робити таку маску протягом місяця 2–3 рази на тиждень.
З трав – ромашки та календули. Така маска додатково зміцнює коріння волосся. Потрібно взяти по 100 г кожної трави, залити окропом (500 мл), накрити кришкою та укутати на 2 години. Потім готовим відваром споліскувати волосся і шкіру голови після кожного миття.

Автор: Вероніка Добриня