Як правильно укласти договір довічного утримання

09.10.2021 14:00 Корисно
Фото: portal.lviv.ua Фото: portal.lviv.ua
Цей договір часто збираються укласти ті люди похилого віку, які не мають прямих спад­коємців або за якихось обставин не бажають залишати їм спадщину. Але їх дуже часто хвилює питання: як укласти договір довічного утримання, щоб не залишитися, як то кажуть, «ні з чим».

Як пояснила головний спе­ціаліст Первомайського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Кушнір, за договором довічного утримання можна передати таке майно:

  • житловий будинок або його частину;
  • квартиру або її частину;
  • інше нерухоме майно (гараж, дача, земельна ділянка, садовий будинок тощо);
  • рухоме майно, що має значну цінність (його вартість не визначена за законом, тому це може бути автомобіль, коштовності тощо).

Юристка додала також, що договір довічного утримання (догляду) укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню. Якщо предметом договору є нерухомість, то такий договір підлягає обов’язковій державній реєстрації.

«Відповідно до ст. 749 ЦК України, з урахуванням ч. 4 с. 334 ЦК України, право власності на житло переходить від відчужувача до набувача в момент державної реєстрації договору довічного утримання, – підкреслила Анастасія Кушнір. – З моменту державної реєстрації договору довічного утримання відчужувач (особа, яка потребує утримання) перестає бути власником будинку, квартири або іншої нерухомості».

Читайте також: Середня заробітна плата: що змінилося в обчисленні

Отже, у разі укладення договору відчужувач, тобто ви, втрачає можливість розпоряджатися своїм житлом (продавати, дарувати тощо), оскільки більше не є його власником. А от стосовно того, чи втрачається ваше право на користування та проживання в житловому приміщенні, переданому за договором, це залежить від умов самого договору.

«Відповідно до ст. 750 ЦК України набувач може бути зобов’язаний забезпечити від­чужувача або третю особу житлом у будинку (квартирі), який йому переданий за договором довічного утримання (догляду), – зазначила Анастасія Кушнір. – У цьому разі в договорі має бути конкретно визначена та частина помешкання, в якій відчужувач має право проживати».

Тобто для того, щоб вам не втратити право на проживання у квартирі або будинку, який вам належить, зобов’язання щодо забезпечення житлом з правом на проживання в ньому слід чітко прописувати в умовах договору.

Читайте також: Електронна трудова: як відбуватиметься перехід від паперу до «цифри»