Середня заробітна плата: що змінилося в обчисленні

11.09.2021 11:00 Корисно
Фото: news.dtkt.ua Фото: news.dtkt.ua
Уряд постановою Кабміну № 917 від 1 вересня цього року змінив механізм обчислення середньої заробітної плати.

Згідно з пояснювальною запискою до постанови, механізм розрахунку премій та інших заохочувальних виплат складав два місяці або більш тривалий період. «Уряд отримував чисельні звернення від представників середнього та великого бізнесу щодо складності розрахунку середньої зарплати за таким принципом, – зазначив адвокат Роман Чумак, – тому Кабінет Міністрів вирішив, що суми нарахованої заробітної плати, крім премій та інших заохочувальних виплат, враховуються в тому місяці, за який вони нараховані, та в розмірах, в яких вони нараховані, без виключення сум відрахування на податки».

Читайте також: Чи можливо вийти на пенсію на загальних підставах до досягнення 60 років

Згідно з прийнятим рішенням кабміну, в обчисленні середньої заробітної плати враховуватимуться премії та інші заохочувальні виплати за підсумками роботи за період, починаючи з якого їх нарахували.

Коментуючи постанову Кабміну, Роман Чумак пояснив, що суми нарахованої заробітної плати, крім премій (зокрема за місяць) та інших заохочувальних виплат за підсумками роботи за певний період, враховуються в тому місяці, за який вони нараховані, та в розмірах, в яких вони нараховані, без виключення сум відрахування на податки, стягнення аліментів тощо, за винятком відрахувань із заробітної плати осіб, засуджених за вироком суду до виправних робіт.

«Для цього до заробітку відповідних місяців розрахункового періоду додається частина, яка визначається діленням суми премії або іншої заохочувальної виплати за підсумками роботи за певний період на кількість відпрацьованих робочих днів пе­ріоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів відповідного місяця, що припадає на розрахунковий період», – зауважив адвокат.

Читайте також: Якщо вам заборгували пенсію

Адвокат додав також, що рішенням передбачено зобов’язання роботодавців протягом трьох місяців після набрання чинності цією постановою здійснити перерахунок середнього заробітку працівникам за новими правилами у разі, якщо ними не було забезпечено перерахунок відповідних сум середньої заробітної плати з урахуванням премій та виплат за підсумками роботи за певний період згідно з правилами, що діяли з 12 грудня 2020 року.

До речі: у липні середня номінальна зарплата штатного працівника підприємств, установ та організацій становила 14 345 грн.

 

 

Автор: Інна Можейко