Як приготувати обід з цибулі: три рецепти для справжніх господарок

23.03.2023 18:20 Корисно
Фото: spadok.org.ua Фото: spadok.org.ua

Овоч, без якого не обходиться більш ніж 90 % страв – це цибуля. Вона доречна і в салатах, і з м’ясом, і як доповнення до борщів та супів. Але мало хто знає, що цибулю можна використовувати для приготування самостійних страв. Ми  зробили для вас таку добірку. Отже, перше, друге та... салат!

Французька класика – цибулевий суп

Суп з цибулі - французька класика

Фото: spadok.org.ua

Культовий французький цибулевий суп – це у простішому варіанті цибуля, бульйон та грінки. В більш складному, святковому, варіанті наприкінці додають сухе біле столове вино та сир. І  обов’язково чебрець – свіжий або сухий. Але, незважаючи на невелику кількість інгредієнтів, для того, щоб у вас вийшов справжній французький цибулевий суп, вам знадобиться час.

 Знадобляться:

 1 кг білої цибулі
 900 мл бульйону (краще яловичий, але можна курячий або овочевий) або окропу
60 г вершкового масла 
5-6 гілочок чебрецю
 багет (з розрахунку дві-три скибочки на тарілку)   

Отже, все просто. Наріжте цибулю на четвертинки, а потім тонкою смужкою. На все піде приблизно 1 кг цибулі, постарайтеся брати смачну, білу цибулю. На сковороді на середньому вогні розтопіть вершкове масло. 

 Обсмажте цибулю, помішуючи зрідка, до того часу, поки вона не почне карамелізуватися, набуваючи золотистого кольору. Процес нешвидкий, на це піде від 20 до 35 хвилин, але він того вартий. Саме це найважливіша стадія, завдяки якій і вийде найсмачніший суп.

Потім влийте туди  250 мл бульйону. Краще брати яловичий, але якщо його  нема, візьміть овочевий, курячий або просто окріп. Бульйон поступово випаровуватиметься. А ви тим часом нарвіть листя чебрецю, приблизно з 5-7 гілочок, і киньте туди. Тут він гарний тим, що «підігрує» солодкій цибулі. Можна додати і сушений. Ідея в тому, щоб випарувати вологу бульйону. Коли зможете лопаткою залишати слід, значить, маса ще  доволі густа. Тоді влийте ще 250 мл бульйону. І повторіть процес, знову випаровуючи рідину. 

Коли і друга порція бульйону випарується до стану, коли  лопатка залишає слід, влийте залишок бульйону (400 мл), доведіть до кипіння і варіть стільки, щоб суп вийшов середньої густини. Тобто лопатка вже не залишатиме сліду, але й рідким суп не буде. 

Поки суп доходить, приготуйте грінки. Найкраще, звичайно, підійде багет. Поріжте його тонкими шматочками по діагоналі – можна нарізати брусочками або кубиками і  обсмажте їх у тостері. Якщо тостера немає, краще потурбуватися про грінки заздалегідь, зробивши сухарики. 

Якщо ви готуєте святковий варіант – візьміть твердий сир (наприклад, «Грюйє»), натріть його крупно, розлийте суп по тарілках, присипте сиром так, щоб він накрив усю поверхню супу. Поверх покладіть грінки, які також присипте сиром, та додайте декілька листочків чебрецю. Поставте в розігріту до 200 градусів духовку – сир повинен розплавитись.  

Суп виходить приємно густим, дуже насиченим, солодким, смак цибулі поєднується з  терпким запахом чебрецю, а в’язкий сир, що тягнеться, зі шматочками хрусткого багету.

 Цибулеві котлети

Коли потрібно приготувати щось швидко і до того ж смачне, завжди прийде на поміч рецепт цибулевих котлет. Навіть люди, які не люблять цей овоч, будуть просто в захваті від їх смаку і запаху.

Знадобляться: 

    4 цибулини
    0,5 ч. л. меленої паприки
    1 яйце
    5 ст. л. борошна
    50 мл олії
    сіль, перець (за смаком)

Очистіть і помийте цибулю, дрібно наріжте її, перекладіть у миску і змішайте з паприкою та меленим перцем. 

Додайте яйце і всипте борошно. Доведіть масу до однорідного стану. Олію в сковороді розігрійте і ложкою викладіть цибулевий фарш.

Обсмажте кожну котлету з обох боків до золотистої скоринки. Готову страву можна їсти як теплою, так і холодною.

Салат з цибулі

Цей салат чудово підійде для тих, хто не хоче ламати собі голову, але водночас усе одно любить смачно поїсти.

Знадобляться:

   2 шт. червоної цибулі
    100 мл олії
    50 г цукру
    50 г оцту
     сіль, перець (за смаком)

Цибулю наріжте півкільцями, додайте сіль, цукор і влийте оцет. Добре все  перемішайте і дайте постояти так півгодини.

 Потім заправте олією і, за бажанням, додайте улюблені трави і спеції.

 Такий салат чудово підійде до будь-якого м’яса або страв з картоплі.

Раніше ми писали також про те, як приготувати борщ «археологічний» з тушонки.

А ще ми писали про три найкращих рецепти квашеної капусти.

Більше корисних порад дивіться на нашому сайті.

Автор: Ірина Мнішек