Як пришвидшити сходи моркви

03.05.2023 18:21 Корисно

Відомо, що насіння моркви дуже довго сходить. Причина в тому, що воно містить ефірні олії, які перешкоджають руху вологи до зародка. Ми знайшли для вас пораду,  як прискорити цей процес.

Урожайність, якість зберігання, зручність догляду за морквою значною мірою залежать від термінів посіву та появи сходів цієї культури. Якщо посіяти рано – коренеплоди будуть погано зберігатися. Якщо посіяти пізно, в умовах посушливого літа (а таке буває все частіше і частіше), – вона погано росте та не має товарного вигляду. 

Тому краще, перш ніж сіяти моркву, провести попередню підготовку насіння. Її завдання – прибрати ті самі ефірні олії, які заважають швидкій появі проростків.  

Отже, насіння  перед посівом ретельно треба промити під проточною водою. Потім помістити в мокрий мішечок з цупкої тканини (це обов’язково).

А далі все просто: мішечок зав’язати та прикопати у вологий ґрунт на глибину десь 15–20 сантиметрів і залишити на 7–10 днів – термін залежить від температури на  вулиці. Можна закопати і в горщик з-під кімнатних квітів – але треба слідкувати, щоб земля була весь час вологою. 

Більше корисних порад та рецептів ви знайдете в розділі Корисно на нашому сайті.

Коли ви виймете мішечок з насінням із землі та розв’яжете – ви побачите, що все насіння проклюнулось та пустило корінці. Якщо ваш мішечок був з недостатньо цупкої тканини, корінці можуть проштрикнути його наскрізь, і ви травмуєте ваші сходи під час виймання насіння. 

 Насіння, яке встигло до цього часу проклюнутися, слід трохи підсушити і провести посів. 

Переваги такого методу: 

1. Сходи після такої підготовки завжди з’являються швидше, ніж за звичайної технології. 

2. Вони також легко обганяють проростки бур’янів. У цьому випадку відпадає необхідність у виснажливому прополюванні.  

3.  Спрощується і регулювання густоти посіву моркви.

Все інше робите, як зазвичай – і отримуєте багатий урожай хрумкої та солодкої моркви.  

Більше корисних порад та рецептів ви знайдете в розділі Корисно на нашому сайті.

Автор: Ірина Мнішек