Пікірування та пересадка томатів: покрокова інструкція для гарного врожаю

20.04.2023 18:20 Корисно
Фото: poslezavtra.com.ua Фото: poslezavtra.com.ua

Ваші томатні сіянці  мають рясні та гарні сходи, але це тільки частина «томатної справи». Правильна пікіровка та догляд до висадки на городі –  ось справжня запорука успіху.

Помідори добре переносять «переселення» з місця на місце. Саме тому перший відповідальний крок з догляду – пікірування. Його потрібно робити після появи 2-3 справжніх листків зазвичай через 2 тижні після появи сходів. Затягувати з пікіруванням не варто: корінці томатів можуть переплестись, і вам буде важко потім це зробити. 

Мета пікірування –  збільшити площу харчування коренів та стимулювати їх розгалуження. Саме для цього треба сіянці розсаджувати з тісного посуду в більш просторий або в індивідуальні ємності.  

Правила пікірування томатів

–      за 6-10 годин до процедури помідори треба полити, щоб вони запаслися вологою перед стресом;
 –      садити помідори в пухкий легкий, але живильний ґрунт;
–    сіянці при пересадці заглибити в землю, але не вище сім’ядольного листя;
 –      3-4 дні після переселення рослини треба притінити від сонця;
 –      перший полив проводиться через тиждень після пересадки.

Багато хто з досвідчених городників радить прищипувати коріння сіянця –  десь на третину. Так, це дійсно необхідно робити, але тільки якщо воно сильно відросло. В інших випадках укорочувати його не треба –  коріння автоматично отримає пошкодження при пересадці і почне розгалужуватися.

Декілька днів після перших поливів спостерігайте за землею в горщиках (або стаканчиках): якщо вона  почала закисати –  значить, корінці ще не освоїли весь обсяг ґрунту, і поливати помідори слід рідше. Цвіль зніміть паличкою, а поверхню ґрунту присипте  крупнозернистим піском, змішаним із золою.

Коли потрібна пересадка томатів

 Рішення про наступну пересадку городники зазвичай приймають, зважаючи на сорт та стан томатів. «Показаннями» для пересадки є  витягування рослин та виснаження ґрунту.  Щоб ґрунт, в якому росте розсада, не вичерпав усіх своїх запасів надто швидко, до нього треба додати компост або перегній.

Якщо сіянці кремезні, а коріння не освоїли всю землю в стаканчику, то їх не треба пересаджувати, а почекати висадки на город. Тож повторна процедура необов’язкова та здійснюється, якщо є потреба.

Переваги повторної пересадки: 

–    помідори перестають витягуватися, стають присадкуватими, формують товсте стебло;
 –      у розсади добре розвивається і надземна, і підземна частина;
 –      при заглибленні сіянця утворюється додаткове коріння;
 –      такі екземпляри витриваліші і швидше починають плодоносити після висадки на город.

Зрозуміло, що  в неї є й недоліки: розсада у великому посуді займає багато місця та ускладнює транспортування до постійного місця. До того ж  кожна пересадка затримує загальний розвиток томатів на 10 днів. А ще  це –  додаткові клопоти та витрати на новий ґрунт і посадкові ємності.

Правила пересадки 

Зазвичай її здійснюють через 3 тижні після пікірування. За 1-2 дні до процедури рослини не слід поливати, тому що необхідно просушити ґрунт у стаканчику, щоб саджанець легко вийняти  з нього. Процедура здійснюється методом перевалки, тобто без руйнування земляної грудки.

Для цього заповніть нову посадкову тару ґрунтом на 1/3 обсягу. Примніть стаканчик з саджанцем, нахиліть його і, постукуючи вказівним пальцем по дну, акуратно витягніть з нього рослину, притримуючи за стебло. Покладіть коріння помідора в ємність і присипте землею. Полийте трохи в ділянці коріння і досипте ґрунт, якщо він просів.

Пересаджені рослини потім притініть і не поливайте 4-6 днів, доки не «запрацюють» коріння. Якщо ґрунт бідний, то через 2 тижні після перевалки рослини підгодуйте суперфосфатом:  1 ст. л. на відро. Через 10 днів слід застосувати нітроамофоску в такому ж дозуванні.

Як запобігти зайвим пересаджуванням

Кількість пересадок залежить від енергії росту томатів. Низькорослі сорти прийнято пікірувати один раз. Як правило, вони формують міцні кущі, які рідко витягуються за умови дотримання термінів посіву.

Високорослі сорти треба пересаджувати 2 рази. Через потужну енергію росту в них часто стоншуються стебла, коли буває перелив та не вистачає освітлення. Тому для них варто використовувати  фітолампи. 

До того ж високорослі сорти потребують більшої площі живлення для коріння. Якщо нижнє листя пожовкло – ґрунт уже виснажений. Щоб не пересаджувати, томати треба  підгодувати комплексним мінеральним добривом.

Якщо ваші помідори переросли в стаканчиках, а ви не плануєте додаткову пересадку, можна пригальмувати їх подальший ріст штучно.  

Підсипання землі. З часом  ґрунт у посадковій ємності розмивається та осідає. Можна досипати нової землі. Рослини будуть нарощувати додаткові корінці, а от ріст стебла сповільниться. Іноді спеціально висівають насіння в горщик, наполовину наповнений землею, додаючи його в процесі росту.

Стримування за допомогою хімічних засобів. Так, існують спеціальні препарати –   регулятори росту, які  зупиняють розвиток стебла та листя, але стимулюють розвиток коренів. Але потрібно починати обробку заздалегідь, починаючи з фази сім’ядольного листя, потім цей спосіб не працює. 

Відрізання верхівки. У занадто «жвавих» томатів можна  зрізати верхівку над 5-6 листом і докоренити її у воді. Коли коріння досягне довжини 2 см, тоді паросток треба висадити у стаканчик і вирощувати, як зазвичай. А стебло, що залишилося, незабаром дасть пасинки. Їх також треба вищипати, крім двох верхніх. Таким чином у вас буде дві рослини замість однієї.

Раніше ми писали також, як зробити ємність для розсади із самополивом власноруч  та про те, як можна використати цибулеве лушпиння.   

А ще ви можете дізнатися,  як підготувати насіння до весняної посадки,  про те, скільки насіння потрібно для посадки та  як позбутися мошки в розсаді.

Також ми розповідали про те, як зробити екологічну тару для розсади власноруч.  

Більше корисних порад та рецептів ви знайдете в розділі Корисно на нашому сайті.