Як розірвати договір оренди землі

17.04.2021 14:00 Корисно
Відповідно до законодавства розірвати договір оренди землі можна лише за згодою сторін. Однак, якщо орендар або власник землі не виконує або виконує неправильно умови такого договору, можна вирішити це питання в суді.

За словами харківського адвоката Романа Чумака, договір оренди землі можна розірвати, якщо:

  1. Сторона не виконує обов’язки, які передбачені Законом «Про оренду землі» (недотримання екологічної безпеки та державних стандартів, ненадання копії договору податковому органу у встановлений законом строк).
  2. Сторона не виконує умови договору (несвоєчасна сплата орендної плати, передавання ділянки в суборенду, використання ділянки за нецільовим призначенням).
  3. Стороною були знищені або пошкодженні об’єкти на цій ділянці, якщо це перешкоджає її використанню.
  4. Порушення вимог, які встановлені іншими законами (недотримання правил добросусідства, неприведення у попередній стан рельєфу).

– Однак, перш ніж звертатися до суду, одна зі сторін, яка хоче розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це іншій стороні. Інша ж сторона повинна у 20-денний строк після отримання такої пропозиції повідомити другу сторону про результати її розгляду, – пояснює Роман Чумак. 

Читайте також: За стінкою – гучний ремонт: коли сусіди мають право шуміти

Якщо вдається домовитися, то договір розривається за згодою сторін. До речі, розірвання договору реєструється в тому ж порядку, як і сам договір.

Якщо ж інша сторона не погодилася розірвати цей договір, можна звернутися до суду.

Як повідомляє Роман Чумак, найпоширенішою підставою для розірвання такого договору є заборгованість з орендної плати. А щоб довести факт несплати за оренду ділянки, потрібно, щоб така несплата характеризувалася як «систематична».

– Звернувшись до практики Верховного Суду з цього питання, визначимо, що під «систематичністю» розуміється два та більше випадків несплати орендної плати, передбаченої договором, – зауважує адвокат. – У подібних спорах фундаментальне значення, крім ознаки «систематичність», має тлумачення терміна «несплата орендної плати». Значення цього терміна також визначалося Верховним Судом. Так, під час розгляду однієї зі справ, суд установив, що підстава для розірвання договору оренди земельної ділянки виникає лише тоді, коли орендар узагалі не сплачує орендну плату. Якщо ж орендар виплачує орендну плату, але у меншому розмірі, то орендодавець має право вимагати сплати орендної плати в повному обсязі та звернутися до суду з позовом про стягнення заборгованості стосовно орендної плати.

Автор: Олександр Гречаний