Що змінює новий закон про військову службу

03.04.2021 15:00 Корисно
Фото: vechirniy.kyiv.ua Фото: vechirniy.kyiv.ua
30 березня Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку». Постійний експерт «Слобідського краю» – адвокат Роман Чумак пояснює, які нововведення передбачає Закон

Призов резервістів

Закон № 3553 був ініційований Президентом Володимиром Зеленським ще в травні 2020 року. Як розповів Роман Чумак, цим документом запроваджується новий вид військової служби – служба за призовом осіб із числа резервістів в особливий період. Так, у разі загострення в зоні бойових дій або порушення державного кордону резервісти можуть бути призвані на службу без оголошення мобілізації.

«На військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період у визначеному цим Законом порядку для оперативного доукомплектування Збройних Сил України та інших військових формувань, без оголошення мобілізації, призиваються громадяни України, зараховані до військового оперативного резерву першої черги», – йдеться в Законі. 

Читайте також: Замість гарячої води – ледве тепла: як добитися перерахунку за комунальні послуги

Термін військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період становить не більше шести місяців.

Крім того, за словами Романа Чумака, новим законом передбачається реформування місцевих органів військового управління. Натомість на базі районних (об’єднаних районних), міських (об’єднаних міських) військових комісаріатів, військових комісаріатів Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя буде створено відповідні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Працевлаштування військових

Ще одна новація Закону – обов’язкове пред’явлення військово-облікового документа для укладення трудового договору.

– У разі скорочення штату за рівних умов продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі надаватиметься працівникам з числа колишніх військовослужбовців, зокрема військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, – зазначив адвокат.

Також він додав, що за працівниками, призваними на військову службу, зокрема військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, або прийнятими на військову службу за контрактом, зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток.

Посилення відповідальності за ухилення

Закон передбачає і збільшення штрафів за порушення законодавства про військовий обов’язок і військову службу.

Зокрема, штраф за ухилення призовника від проходження військової служби тепер становитиме 510–850 гривень (раніше було 85–119 гривень). За повторне порушення, а також вчинення такого порушення в особливий період штраф буде становити вже 850–1700 гривень.

Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію буде тягнути за собою штраф 1700–3400 гривень для громадян і 3400–5100 гривень для посадових осіб. За вчинення такого порушення повторно або в особливий період штраф для громадян буде становити 3400–5100 гривень, для посадових осіб – 5100–8500 гривень. 

Читайте також: Пандемія і робота – які права є у працівників

За умисне зіпсування або недбале зберігання призовниками, військовозобов’язаними і резервістами військово-облікових документів будуть штрафувати на 510–850 гривень, за повторне порушення – 850–1700 гривень.

Законом також передбачається посилення кримінальної відповідальності. Так, ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період каратиметься позбавленням волі на строк від 3 до 5 років (раніше було від 2 до 5 років).

Ухилення військовозобов’язаного, резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним військовим комісаром, тепер буде каратися штрафом від 5100 до 8500 гривень або виправними роботами на строк до 2 років.

Ухилення військовозобов’язаного, резервіста від навчальних (спеціальних) зборів каратиметься штрафом від 8500 до 11 900 гривень або виправними роботами на строк до 2 років.

Автор: Олександр Гречаний