Як розірвати «радянський» шлюб, якщо «друга половина» зникла давно і безслідно

24.07.2021 13:30 Корисно
Фото: ksprf.com Фото: ksprf.com
Що робити в ситуації, коли шлюб було укладено за радянських часів, але реально проіснував короткий строк і потім розірваний не був. Але обставини змінилися, і виникла така необхідність, але ніяких слідів "другої половини" немає і навіть невідомо, чи в Україні вона зараз мешкає.

Як пояснює головний спеціаліст Лисичанського бюро правової допомоги Кирило Степанов, позови про розірвання шлюбу можуть пред’являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача в разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача.

Читайте також: Зміна документів після укладення шлюбу: строки та правила

«Позови до відповідача, місце реєстрації проживання або перебування якого невідоме, пред’являються за місцезнаходженням майна відповідача чи за останнім відомим зареєстрованим його місцем проживання або перебування чи постійного його заняття (роботи), відповідно до чч. 9, 10 ст. 28 Цивільного процесуального кодексу України», – говорить юрист і підкреслює, що до відповідача, який не має в Україні місця проживання чи перебування, позови можуть теж пред’являтися за місцезнаходженням його майна або за останнім відомим зареєстрованим місцем його проживання чи перебування в Україні.

«Таким чином, за наявності  поважних причин, відповідно до ч. 2 ст. 28 Цивільного процесуального кодексу України, можна подати позов про розірвання шлюбу за зареєстрованим місцем  проживання ініціатора розірвання шлюбу чи його перебування», – зауважує Кирило Степанов.