Як швидко підготувати картоплю до посадки в умовах стрімкої весни

15.04.2024 15:21 Корисно
Фото: altra.com.ua Фото: altra.com.ua

Вирощування картоплі – це трудомісткий процес, який потребує уваги до деталей. Одним з найважливіших етапів є підготовка картоплі до посадки. Правильна підготовка може значно збільшити шанси на отримання рясного та якісного врожаю.

Експрес-прогрівання 

На березах уже з'являється листя, а це означає, що земля прогрілася достатньо, щоб починати саджати картоплю. Весна цього року настала стрімко, тому не всі городники встигли підготувати бульби до посадки, адже зазвичай цей процес займає доволі тривалий час. Так, непідготовлена картопля теж зійде,  але чекати на сходи доведеться довше.

Але не  переймайтесь: існують способи та прийоми, які вам допоможуть. 

Раніше ми писали про швидку допомогу пошкодженим деревам

Прогріти картоплю можна і за 3–4 дні перед посадкою. Для цього її дістають із льоху або іншого місця зберігання та поміщають на добу у відносно сухе та прохолодне місце з  температурою до 12 градусів. Це така собі «проміжна станція», бо картопля не любить різких перепадів температур. А вже потім розкладаємо її у приміщенні, де температура близько 20 градусів. Безпосередньо перед посадкою – за декілька годин – прогрійте бульби протягом 2–3 годин при температурі +40...45 °C.

Чим обробити картоплю перед посадкою

  • Мідний купорос.  Розведіть 5 г препарату в 10 л води.  Замочіть бульби в розчині на 1 годину. Це захищає від парші, ризоктоніозу та інших грибкових захворювань.
  • Марганцівка. Розведіть 5 г марганцівки в 10 л води.  Замочіть бульби в розчині на 30 хвилин. Це дезінфікує бульби та стимулює їх проростання.
  • Борна кислота.  Розведіть 1 г борної кислоти в 10 л води.  Обприскайте бульби розчином перед посадкою. Це стимулює ріст і розвиток рослин, підвищує врожайність.
  • Зола. Додайте в лунки по 1–2 ст. л. золи при посадці. Це збагачує ґрунт калієм і фосфором, покращує його структуру.
  • Часник. Подрібніть 1 кг часнику і замочіть в 10 л води на 24 години.  Процідіть настій і обприскайте бульби перед посадкою. Це захищає від колорадського жука та інших шкідників.
  • Цибулеве лушпиння. Заваріть 200 г лушпиння в 10 л води, дайте настоятися 24 години.  Процідіть настій і обприскайте бульби перед посадкою. Це захищає від грибкових захворювань і шкідників.
  • Настій ромашки.  200 г ромашки залийте 5 л води, кип’ятіть 30 хвилин, процідіть, остудіть. Замочіть бульби на 30 хвилин.
  • Настій валеріани. 400 г коренів валеріани залийте 10 л води, кип’ятіть 30 хвилин, процідіть, остудіть. Замочіть бульби на 2 години.
  • Сік алое. 100 мл соку алое змішайте з 1 л води. Замочіть бульби на 12 годин.

Пам’ятайте, що обробка картоплі перед посадкою – важливий етап, який допоможе вам отримати здоровий і багатий урожай, тому не варто цим нехтувати.

Ми також писали про те, скільки грамів добрива вміщують підручні ємності та як виміряти без ваг

Поради для посадки картоплі

  1. Розріжте великі бульби на кілька частин з 2–3 вічками на кожній.
  2. Замочіть бульби у воді на 1–24 години перед посадкою.
  3. Додайте в лунки золу, компост або перегній.
  4. Дотримуйтесь оптимальної глибини посадки (8–10 см).
  5. Якщо ви вирішили не заморочуватися з лушпинням, то просто додайте небагато в лунку.
  6. Також у пригоді стануть залишки цементу, навіть якщо він уже застарів. Додайте у ґрунт при посадці цементу – дрібку в кожну лунку, як би це не будо дивно. При розкладанні цементу утворюються саме ті мінерали та мікроелементи, які дуже полюбляє картопля.