Як вибрати бутильовану воду (мінеральну/питну)

Promo
20.05.2021 12:15 Корисно

Останнім часом все більше людей замовляє питну воду собі додому. Зі збільшенням попиту росте число організацій, що надають дану послугу. Але як серед них вибрати дійсно надійного постачальника та як правильно вибрати воду, розкажемо далі.

Види питної води

Будь-яка вода має певний рівень якості та може псуватися при певних умовах, наприклад, перебуваючи довгий час на сонці. На це також впливає і розмір пляшки. У ємності на 19.8 л вона здатна зберігатися в районі півроку, а при обсязі в 6 і 1.5 л вона не псується протягом року. Іноді в воду спеціально додають срібло, діоксид вуглецю або йод для збільшення терміну придатності.

Вода, що доставляються в пляшках, буває кількох видів:

  • штучно створена;
  • прісна натуральна питна;
  • природна мінеральна;
  • штучна мінеральна.

Відрізнити штучну воду від натуральної досить легко. Якщо її отримують з джерела, то на етикетці вказується номер свердловини. Якщо ж цей параметр на пляшці відсутній, значить, вода є штучною.

Вважається, що природна вода має велику кількість корисних властивостей. Однак у штучній легше регулювати склад, додаючи в неї різні елементи. З огляду на те, що в організмі речовини з води засвоюються краще, ніж з їжі, наявність в ній фтору, йоду та інших компонентів може виявитися вельми корисним для людини.

Прісну питну воду добувають зі свердловини. Залежно від складу, їй присвоюються перша або вища (дитяча) категорії. Така вода може виготовлятися штучно. Її набирають з водопроводу, після чого піддають штучним очисткам. Під час процедури її проганяють через фільтри, на яких залишаються небажані речовини, а потім додають мінеральні добавки і макроелементи. Таку воду можна вживати щодня.

Природну мінеральну воду отримують з артезіанської свердловини та мінерального джерела. Її рекомендується пити в певних пропорціях для лікувальних цілей. А штучну мінеральну воду виготовляють за допомогою додавання макроелементів і солей. На етикетці вказується концентрація речовин на літр.

Від чого залежить якість води

Якість питної води визначається наступними параметрами:

  • тарою, всередині якої зберігається вода;
  • хімічним складом;
  • способом отримання води.

Слід розібрати кожен параметр окремо.

Тара

Найбільш відповідною тарою для зберігання питної води вважається тара, що  виготовлена зі скла. Якщо в пластиковій пляшці термін зберігання варіюється від 3 до 18 місяців, то в скляній він збільшується до двох років. Після скла, найнадійнішим матеріалом вважається полікарбонат.

Хімічний склад

Питна вода може мати різний хімічним склади. Для більшої зручності його класифікують за такими типами:

  1. За категоріями. Прісна ділиться на першу або вищу (дитячу). Мінеральна, в свою чергу, класифікується на столову, лікувальну і лікувально-столову. Вода, що відноситься до першої категорії, видобувається зі свердловин або виходить штучним шляхом. Через особливості складу така рідина при вживанні не завдає шкоди організму, але і не приносить жодної користі. Вода вищої категорії містить в собі компоненти, які сприятливо позначаються на імунітеті і здоров'я людини. Дитяча вода відноситься до вищої категорії і є найкориснішою. Її призначають в профілактичних цілях дітям, вагітним і хворим певними захворюваннями.
  2. За складом. Вода вищої категорії містить безліч корисних компонентів. Однак денна норма вживання такої води для кожної людини визначається в індивідуальному порядку. Надлишок певних речовин в організмі може негативно позначитися на здоров'ї. Більш того, деяку воду забороняють пити дітям і вагітним через високу концентрацію фторидів та інших компонентів. Тому перед вживанням обов'язково потрібно ознайомитися з вмістом етикетки.
  3. За кількістю шкідливих речовин. У деякій воді в складі присутні ксенобіотики, здатні негативно позначитися на здоров'ї: ртуть, нітрати, селен, кадмій і т.д. Зазвичай їх концентрація знаходиться в допустимих значеннях, але забувати про їхню наявність все-таки не варто.
  4. По консервантам. У воді можуть бути присутніми консерванти, які не рекомендується вживати дітям. Винятком є ​​йод. Однак крім нього в рідини також можуть бути присутніми срібло, діоксид вуглецю та інші елементи, вживати які можна лише в дуже малій кількості.
  5. По жорсткості. Для питної води цей параметр не повинен перевищувати 6 мг-екв / л.

Способи отримання води

Існує два способи отримання води: з поверхневих і підземних джерел. У першому випадку вона видобувається з річок, озер і льодовиків. Під підземними джерелами маються на увазі артезіанські і джерельні свердловини.

Як вибрати бутильовану воду

З огляду на велику різноманітність води, людина повинна вміти визначати якісну продукцію. І щоб не помилитися, слід звертати увагу на наступну інформацію на пляшці:

  • на етикетці виробник повинен вказати назву, вид і тип води;
  • на пляшці повинно бути вказано назву джерела, звідки здобута вода;
  • дані фірми, яка постачає товар;
  • термін придатності і дата розливу;
  • склад рідини;
  • інформація про мінералізації.

Висновки

На основі цих даних вже можна визначити, наскільки якісною є вода в пляшці. Якщо ж деякі пункти на етикетці відсутні, то слід задуматися, чи потрібно брати саме цю воду.

Компанія ж Аквадель забезпечує клієнтів якісною питною водою, яка відповідає всім вимогам. При видобутку ми дотримуємося всіх правил і норми і доставляємо воду вищої категорії.

Автор: Тамара Кіч