Як вибрати університет у Польщі: практичні рекомендації

Promo
10.05.2022 12:35 Корисно
Дедалі більше українців прагнуть здобути освіту в Польщі.

Перший етап на шляху до цього — вибір ВНЗ. Університети Польщі представлені у великій кількості, на які критерії звертати увагу, розповімо у нашій статті.

Основні критерії

У Польщі всі вищі навчальні заклади поділяються на дві групи: державні та приватні. Для іноземних студентів найкращим є другий варіант. Це обґрунтовано простотою вступу. 

До вибору навчального закладу слід підходити відповідально. Особливу увагу треба приділити спеціальності, адже з професією належить пов'язати своє життя. Водночас вона має мати попит на ринку праці. Сьогодні актуальними є такі спеціальності:

  1.  Бізнес.
  2.  Міжнародні відносини.
  3.  Логістика.
  4.  Філологія англійської мови.
  5.  Мода та дизайн.
  6.  ІТ-технології.

Також слід визначитись із мовою навчання. Доступно два варіанти: польська та англійська. Навчання польською більш доступне за ціною. Крім того, мова проста в освоєнні. Іноземцю необхідно за посиланням https://up-study.ua/uk/kursi-polskoyi-movi записатися на курси та отримати на них рівень володіння мовою В1.

Англійська — це міжнародна мова. Тому навчання коштує дорожче. Натомість у перспективі можна отримати роботу практично у будь-якій країні.

Основні переваги навчання

Навчання в Польщі для українців має низку переваг, що й зумовлює його популярність:

  1. Фінансова доступність. Вартість навчання в Польщі коштуватиме не набагато дорожче, ніж в Україні. І при цьому набагато дешевше, ніж в інших європейських країнах.
  2. Легкість адаптації. Близьке розташування, схожі мови та культура дозволяють українцям швидко адаптуватися до країни. Асиміляція із польським суспільством також буде легкою.
  3. Участь у програмах обміну. Польські ВНЗ співпрацюють із провідними університетами Європи. Тому студенти можуть брати участь у програмах обміну та навчатися у Франції, Англії, Німеччині та інших країнах.
  4. Кар'єрні перспективи. Диплом європейського зразка відкриває чудові кар'єрні перспективи. Випускники можуть влаштуватися у великі компанії, навіть ще на етапі практики, та отримувати високу заробітну плату.

Всі ці фактори говорять на користь вступу до польського ВНЗ.

Особливості польських ВНЗ

Найбільші та популярні університети Польщі розташовані у таких містах, як Варшава, Краків, Люблін та Вроцлав. Тут знаходяться і приватні, і державні вищі навчальні заклади різної спеціалізації.

Для вступу до державного ВНЗ необхідно скласти вступні іспити. Натомість у приватному можна обійтися однією співбесідою. Саме тому в останньому випадку шанси на успішний вступ досить високі.

Якщо абітурієнт намагається вступити до державного ВНЗ, то результати іспитів будуть відомі за кілька місяців до початку навчального року. Це дуже зручно, адже якщо абітурієнт не набрав прохідного балу, він може спробувати щастя у приватному ВНЗ.

Якщо ж порівнювати особливості навчання приватних та державних університетів, то перші приділяють особливу увагу практичній частині. Тому вже під час навчання можна здобути необхідний для роботи досвід.