Як зробити настільну піч з двох консервних банок

27.11.2022 16:41 Корисно
Що робити, якщо ви щодня на декілька годин залишаєтесь без тепла, газу та освітлення і не маєте можливості навіть чайник скип’ятити, щоб зігрітися? Ми знайшли відповідь на це питання.

У таких скрутних обставинах кожен легко може своїми руками виготовити з непотребу настільну спиртову піч для приготування та розігрівання їжі. 

Піч за півгодини

Для цього знадобляться найпростіші інструменти: маркер будь-якого кольору, шило, ніж та ножиці, які не дуже шкода доволі сильно затупити, брусок або круг для заточування кухонних ножів. Сама піч виготовляється з двох однакових за діаметром стандартних металевих банок: з-під оливок або з-під пива, або з-під газованих напоїв (пепсі-коли, кока-коли) – об’ємом десь півлітри.

Зробіть розмітку банок. Для цього треба влаштувати підставку під маркер. На рівну поверхню (стіл, верстат, підлога) стопкою висотою в 4-5 сантиметрів укладіть книги, товсті зошити або журнали. Зверху на них покладіть і притисніть долонею маркер таким чином, щоб його пишучий кінчик на 1,5-2 сантиметри виступав за край цієї стопки книг, зошитів або журналів. Впритул до пишучого кінчика маркера поставте по черзі дві металеві банки і обертайте їх навколо своєї осі – так по периметру банок на однаковій висоті наноситься рівна горизонтальна лінія відрізу.

Тепер по черзі зріжте з банок верхівки. Щоб спростити цю процедуру (не в усіх під рукою є ножиці по металу), у верхній частині банок потрібно шилом зробити кілька отворів. Починаючи від отворів, ножицями по спіралі акуратно обріжте метал з поступовим виходом на заздалегідь намічені маркером лінії відрізу. Краєчки двох обрізаних банок підшліфуйте на бруску або кругу для заточування кухонних ножів, щоб не порізати руки під час користування. Після цього банки треба ретельно промити та витерти насухо.

Тепер потрібно одну банку вставити в іншу. Але як це зробити, якщо вони одного розміру? Тому треба здійснити таку операцію – розріжте стінки однієї з банок на чотири металеві пелюстки. Для цього від краєчка банки по вертикалі ножицями зробіть надрізи, які за допомогою ножа продовжте до самого денця банки. Потім у другу банку укладіть шматок мінеральної або бавовняної вати, а першу банку, стискаючи легко пелюстки, кромкою вниз вставте в другу. Таким чином виходить компактна конструкція з двома денцями. 

У верхньому денці (тобто на банці з металевими пелюстками, направленими вниз) по периметру шилом зробіть вісім отворів – це буде пальник. 

По центру в поглибленій частині денця зробіть один заправний отвір – і можна вважати, що ваша піч готова.

На якій заправці працює краще 

Для заправки печі можна використовувати 30 мл етилового спирту або 30 мл денатурату (технічного спирту), або 30 мл гасу. Ще 5-7 мл наливається на поверхню кришки для прогрівання. Піч установлюється між двох цеглин та підпалюється. Ось, власне, і все.

Установіть на цеглини маленьку каструльку або чайник з водою. Випробування показали, що одна заправка 96 % етиловим (медичним) спиртом об’ємом 30 мл розвиває потужність до 350 ватів, і цього цілком достатньо, щоб за вісім хвилин закип’ятити 0,5 літра води для двох чашок чаю або заливання двох порцій каші з вівсяних пластівців швидкого приготування. Для того щоб готувати їжу, яка потребує набагато більше енергії, слід мати декілька таких печей і використовувати їх послідовно одну за одною.

Замість етилового спирту можна заправляти цю піч 30 мл денатурату (технічного спирту) – швидкість нагрівання води буде такою ж самою.
Застосування 30 мл гасу дає той же самий ефект, тобто та ж кількість води нагрівається за ті ж самі 8 хвилин. Але гас сильно закопчує поверхню посуду та дає багато кіптяви, тому його можна використовувати тільки на вулиці або в нежитловому приміщенні. 

Техніка безпеки

Слід пам’ятати, що саморобна піч з двох металевих банок сама дуже сильно нагрівається і дає відкрите полум’я. Тому таку піч для горіння можна встановлювати тільки на негорючу і вогнетривку поверхню. Поруч про всяк випадок краще мати побутовий вогнегасник. 

 

Автор: Інна Можейко