Як зробити обігрівач зі свічок та квіткових горщиків за 20 хвилин

20.11.2022 15:53 Корисно
Як зігрітися, коли нема ані опалення, ані електрики – найрозповсюджена зараз проблема не тільки на Харківщині, а й в усій країні. Нагріти невеличке приміщення допоможе найпростіший обігрівач, для якого використовуються так звані чайні свічки – низькі свічки в круглих дюралюмінієвих ємностях.

Виготовлення...

 Для виготовлення цього найпростішого обігрівача нам знадобляться:
 – два неглазуровані глиняні квіткові горщики різного розміру;
   – один довгий болт з діаметром, що дозволяє вставити його в дренажні отвори горщиків;
 – чотири металеві шайби великого діаметра;
 – дві гайки для болта та дві глиняні цеглини. 

Якщо горщики та цеглини будуть новими з якісної глини доброго випалу, то ви отримаєте  пристрій, який не тільки обігріє, але й ще  прикрасить ваше приміщення.

Отже, спочатку на довгий болт необхідно надіти металеву шайбу великого діаметра. Потім довгий болт вставити в дренажний отвір квіткового горщика більшого розміру таким чином, щоб його кінчик з гвинтовою нарізкою знаходився всередині горщика. 

У такому положенні на болт надіти другу металеву шайбу і накрутити гайку. При накручуванні гайки великий діаметр металевих шайб оберігає горщик від розтріскування, але слід пам’ятати, що тут ні в якому разі не слід застосовувати занадто велике зусилля. 

Потім на болт послідовно надіти третю металеву шайбу, глиняний квітковий горщик меншого розміру і четверту шайбу. Залишається тільки накрутити  другу гайку. 


Тож виходить конструкція, в якій один квітковий горщик міцно закріплений усередині іншого, але водночас є деякий порожній простір між стінками обох горщиків. Процедура складання неважка і  займає не більше 20 хвилин.

...та використання

Важливо розуміти, що свічковий обігрівач з квіткових горщиків не зможе обігріти велику кімнату. Тому його потрібно встановити в невеличкому приміщенні, яке вже заздалегідь підготовлене для перебування на період відключення опалення. 
Як вогнетривка основа для обігрівача підійде  керамічне блюдо, металевий піднос або одна велика квадратна керамічна плитка для покриття підлоги. На цю вогнетривку основу паралельно одна до одної  з деякою відстанню акуратно треба  покласти дві цеглини. Між ними поставити чайну свічку, а над нею денцем вгору та вінчиками донизу встановити цю конструкцію з двох квіткових горщиків. 
Ось і все – обігрівач уже  готовий до роботи, залишається тільки запалити свічку та дочекатися появи тепла.

Недоліки та переваги

Безсумнівною перевагою такого обігрівача є те, що він виготовляється швидко та з того, що є під рукою. До того ж такий обігрівач  є доволі інерційним – це одночасно є і недоліком, і перевагою. Пристрій повільно розігрівається й лише за 30 хвилин після запалення свічки починає віддавати тепло. Але  після того, як свічка згасне, обігрівач ще дуже довго залишається гарячим і продовжує обігрівати приміщення тепловими променями, які нагадують теплове випромінювання дров’яної пічки. 
Одна свічка, що горить, нагріває квіткові горщики приблизно до 50 градусів тепла. Для збільшення потужності обігріву під купол горщиків можна ставити 2, 3 і навіть 4 свічки одночасно. Оптимальним варіантом буде три свічки – вони здатні розігріти кераміку до 70-75 градусів. 
Природно, що свічки, які вже згоріли, потрібно періодично міняти на нові. Це не дуже дешево, тому такий обігрівач не підходить для постійного опалення. Він призначений лише для того, щоб перечекати в теплі відключення системи опалення на порівняно нетривалий період. А в тому випадку, коли одночасно з опаленням відключили й електрику, свічковий обігрівач буде давати як бонус приємне, трохи приглушене світло.

Поради з модернізації

Тим, кому цеглини на столі «дратують» око, можна вдатися до модернізації обігрівача. На їх заміну можна підібрати невелику витончену металоконструкцію з вільним простором усередині. Чудово підходять спеціальні металеві підставки, які призначені для встановлення на підігрів над чайною свічкою чайника для заварювання. Ці підставки в асортименті продаються у господарських магазинах і, як правило, в тих самих відділах, де продають і чайні свічки.
За бажанням можна істотно збільшити період тепловіддачі обігрівача.  Для цього його конструкцію слід збирати не з двох, а з трьох квіткових горщиків різного розміру. 
Крім того, можна зменшити час початкового нагрівання. Для цього на кінчик болта, що залишився всередині горщиків, слід додатково по черзі надівати металеві шайби і накручувати гайки – чим більше, тим краще.

Увага!
Чайні свічки, що використовуються у свічковому обігрівачі, призначені для побутового використання та зроблені таким чином, щоб бути максимально безпечними. Але слід пам’ятати, що вони дають відкритий вогонь і не повинні розміщуватися поблизу легкозаймистих предметів і вибухонебезпечної побутової хімії: книжок, одягу, запальничок, лаків для волосся, освіжувачів повітря в аерозолях тощо.

Автор: Інна Можейко